Nieuws

Grondstoffen zijn oversold

De angst voor oplopende handelsspanningen heeft de grondstoffenprijzen naar beneden geduwd en dat terwijl de vraag groeit. ETF Securities ruikt kansen voor beleggers.

De koperprijzen zijn de laatste anderhalve maand met 16% gedaald, ijzererts met 17% en de olieprijs staat ruim 10% onder het hoogtepunt van dit jaar.

Het is volgens ETF Securities, een belangrijke uitgever van grondstoffen-ETF's, duidelijk: grondstoffen hebben flink te lijden gehad onder met name het wapengekletter van de VS richting China.

Dat jaagt de grondstoffenmarkten de stuipen op het lijf. Het kan namelijk de wereldhandel schaden en daarmee de economische groei drukken. Grondstoffen behoren altijd tot de eerste goederen die dan geraakt worden.

Oversold

Het woordje 'kan' moet daarbij wel benadrukt worden, want vooralsnog is de vraag naar grondstoffen nog altijd groot, ook uit China. Voor Goldman Sachs  was dit eerder deze maand reden zijn overweight-positie op de grondstoffenmarkt nog wat aan te scherpen. Goldman vindt de markt oversold. "Zelfs sojabonen, de grondstof die het meest te lijden heeft onder een handelsoorlog, zijn voor ons een buy," schreef Goldman Sachs.

ETF Securities is dezelfde optimistische mening toegedaan. In de nieuwste Commodity Monthly Monitor stelt ETF Securities dat handelsconflicten voor industriële metalen zelfs prijs-positief zouden moeten zijn. De vraag is er namelijk gewoon, het kost alleen wat meer moeite om de grondstoffen bij de klant te krijgen, met als gevolg hogere prijzen. 

Sojabonen en tarwe 

Maar niet elke grondstof profiteert. Voor sojabonen is het effect van een handelsconflict tussen de VS en China duidelijk negatief. China is een hele grote afnemer van Amerikaanse sojabonen.

De VS zijn een van de grootste aanbieders. Europa kan de Chinese vraag nooit compenseren. Dit betekent dat als er geen einde komt aan de handelsspanningen, de prijzen in de VS omlaag gaan en in China omhoog.

Maar bij andere agrarische producten kan dat weer heel anders zijn. De tarweprijzen en katoenprijzen zijn vorige maand bijvoorbeeld gestegen, ondersteund door meer optimistische vraagvooruitzichten van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE).

Goud en olie

Op de oliemarkt heeft het handelsconflict tussen de VS en China nog minder effect. Daar spelen andere factoren een rol zoals de politieke turbulenties in Venezuela en in hoeverre overeenstemming binnen Opec en met Rusland het aanbod beperkt houden. Het handelsconflict kan alleen grote invloed hebben als het tot een wereldwijde afvlakking van de economische groei komt.

Een vreemde eend in de bijt is goud. Enerzijds heeft goudprijs de neiging te dalen als de Amerikaanse dollar sterk is en de Amerikaanse rente stijgt.

Van de andere kant kan het edelmetaal juist profiteren als de handelsoorlog beleggers naar veilige havens stuurt. Tot nu toe is van dat laatste nog weinig te merken. Goud staat dit jaar 5% lager.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's