Nieuws

Turkse lira richting valutacrisis

De Turkse Lira ging vanmorgen door de psychologische grens van 5.00 voor de dollar en dat is meteen een all time high. Daarmee is volgens Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, de Turkse pijn niet geleden. Met de lira gaat het van kwaad tot erger.

One Direction is zowel de naam van een populaire jongensband als de manier waarop de Turkse lira dit jaar beweegt. De munt gaat vooral naar beneden. Het nieuwste duwtje omlaag vormen Amerikaanse sancties.

Een groter probleem voor de lira is volgens Hordijk (foto) de opstelling van de Turkse president Recep Erdogan die liever zijn aanhangers naar de mond praat dan op zoek gaat naar langetermijnoplossingen voor de economische problemen van het land.

"Zijn buitenlandse beleid, dat erop gericht is om de grote sterke man te worden in de regio, hebben de relatie met Navo-leden en handelspartners Duitsland en de VS aanzienlijk geschaad. De manier, waarop hij met de centrale bank omgaat, heeft veel weg van hoe hij zijn buitenlandse politiek bedrijf. Om zijn supporters te behagen streeft hij naar sterke economische groei waarbij hij niet tolereert dat de Turkse centrale bank onafhankelijk van hem opereert."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Niet instappen!

Hoewel de Turkse lire inmiddels vreselijk is ondergewaardeerd is dit volgens Hordijk niet het moment om een positie te nemen in de Turkse munt.

"Dat lijkt niet verstandig zolang Erdogan buitenlandse investeerders wegjaagt met zijn agressieve buitenlandse politiek en de vele twijfels rond de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank blijven bestaan."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Turkste centrale bank heeft de inflatievoorspelling inmiddels verhoogd van 8,4% in april naar 13,4% deze week. Dat vraagt om monetaire verkrapping, maar dat lukt niet. Daarvoor zijn de handen van de Turkse centrale bank te veel gebonden.

De financiering van de buitenlandse schulden zal voor Turkijke waarschijnlijk steeds moeilijker worden.

Hordijk: "Met een stijgend tekort op de lopende rekening, hogere financieringskosten, een valuta die steeds instabieler wordt, en politieke spanningen die investeerders het land uit jagen, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heuse valutacrisis."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen