Nieuws
ESG en smart bèta gaan nog niet samen
Smart bèta, ook wel bekend als factorbeleggen, en ESG-beleggen winnen beide aan populariteit, maar de logische combinatie van de twee strategieën laat nog even op zich wachten.
Uit onderzoek van Aberdeen Standard Investments (ASI) onder 85 grote eigen klanten blijkt dat slechts een kwart (24%) van de beleggers voor een deel of de hele portefeuille een ESG-strategie combineert met smart bèta.
Daar staat tegenover dat een meerderheid (54%) smart bèta-strategieën hanteert zonder rekening te houden met ESG-factoren. Dat is opmerkelijk, want ruim driekwart (76%) van de ondervraagden vraagt nadrukkelijk om de toepassing van ESG-criteria bij hun beleggingen.
De uitkomst van de rondvraag is vooral zo opvallend, omdat een huwelijk tussen ESG-beleggen en smart bèta zo voor de hand ligt. Bij ESG gaat om het om het uitsluiten van bedrijven die om een of andere reden ongewenst gedrag vertonen, bijvoorbeeld wapenproducenten, kolenproducenten of bedrijven die hun personeel slecht behandelen.
Smart bèta is beleggen in aandelen die gemiddeld genomen de markt verslaan, waarbij vaak gewerkt wordt met bepaalde factoren zoals momentum, value, smallcaps, kwaliteit en volatiliteit.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Drie technieken
Volgens de studie van ASI gebruiken beleggers drie technieken om smart bèta en ESG samen te brengen. Allereerst door bepaalde ESG-filters toe te passen binnen smart beta-strategieën. Deze negatieve screenings vertegenwoordigen ruwweg twee derde (62%) van de smart bèta-ESG's die in het onderzoek naar voren kwamen.
Ook combineren beleggers traditionele factorstrategieën (momentum, value, et cetera) met ESG-parameters voor bijvoorbeeld de CO2-uitstoot en corporate governance. Deze aanpak is goed voor iets minder dan een derde (31%) van de onderzochte smart bèta-ESG-strategieën.
Ten slotte zegt een klein aantal (8%) van de beleggers dat zij ESG-informatie en smart bèta-strategieën combineren door bedrijven in de index te over- of onderwegen op basis van hun score op een reeks klimaatparameters, zoals de CO2-uitstoot en de blootstelling aan fossiele brandstoffen.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Stevige outperformance
De verwachting van ASI en de medeonderzoekers van Sustainalytics en de University of Oxford Smith School of Enterprise and the Environment is dat de combinatie van smart bèta en ESG zeker aan populariteit zal winnen.
ASI heeft daarom samen met de University Oxford ook een eigen productreeks hiervoor ontworpen onder de naam SMARTER bèta. Het doel is om met deze producten – een soort indexfondsen - gewone marktindices te verslaan met 2% tot 4%, schrijft Citywire.