Donald Trump trekt zich niet zoveel aan van conventies, dat blijkt. Maar de Amerikaanse president ging deze week een – voor beleggers – belangrijke grens over. Hij liet donderdag in een interview met CNBC weten “displeased” te zijn over de renteverhogingen van de Federal Reserve.
Hij zei: “I’m not thrilled about the Fed’s policy of gradually raising its key interest rates. Because we go up and every time you go up, they want to raise rates again. I don’t really—I am not happy about it. But at the same time I’m letting them do what they feel is best.”
“Amerikaanse presidenten mogen over alles een mening hebben, behalve over de Fed,” zegt ook Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV vermogensbeheer tijdens een lunch met de pers. Mujagic haalde toen al een (ex)adviseur aan van Trump die in een interview gezegd had dat de Fed het beleid van de Amerikaanse president vast wel zou begrijpen. Dat de Fed met hun beleid in het achterhoofd zou houden wat de president voor ogen staat.
Goede werk teniet gedaan
Trump vindt dat de Fed zijn goede werk – investeringen (eh, waar zijn die infra-investeringen dan?) en belastingverlagingen bedoelt hij – teniet doet. Dat een hogere rente de VS op achterstand zet ten opzichte van Europa en China.
“De Fed is onafhankelijk en alle presidenten hebben zich tot nu toe aan die regel gehouden. Maar, er bestaat een kans dat Trump serieus ruzie krijgt met de Fed,” aldus Mujagic.
Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, vergelijkt Trump voorzichtig met Erdogan. “The Turkish lira lost almost 30% of its value this year mostly because Turkish President Recep Erdogan is firmly set against higher rates (just like Trump) and is attacking the independence of the central bank (just like Trump).”
Niet zo bont als Erdogan
Maar zo bont als Erdogan kan Trump het niet maken, aldus Hordijk, aangezien regels en wetten Trump verbieden zich te bemoeien met de centrale bank. Dat werpt de nodige barrières op. Bovendien, zegt hij, heeft Erdogan alleen maar jaknikkers om zich heen, terwijl de Amerikanen soms nog tegen Trump ingaan.
Maar, toch heeft Trump nog wat troeven achter de hand. Hij kan het beleid van de centrale bank beïnvloeden door benoemingen. De Fed heeft verschillende vacatures te vervullen.
Mujagic: “Benoemingen van Fed-leden zijn voor veertien jaar, dus tot ver in het volgend decennium zal de geest van het beleid van deze president bij de Fed rondwaren. Zullen de nieuwe Fed-leden zich ook niks van Trump aantrekken, zoals hun voorgangers?”
Volcker is de uitzondering
Janet Yellen is inmiddels geen voorzitter meer – die worden slechts voor vier jaar benoemd – maar ze had nog tot januari 2024 in het bestuur kunnen blijven. Ze koos er echter voor om te vertrekken toen bleek dat Trump de voorkeur had voor de Republikein Jerome Powell.
Mujagic benadrukt verder dat het in het verleden altijd de Fed is geweest die is bijgedraaid, of toe heeft gegeven, als er ruzie was met de regering/een president.
“Op een uitzondering na. Paul Volcker, Fed-voorzitter onder Jimmy Carter en Ronald Reagan van augustus 1979 tot augustus 1987. Hij liet de rente oplopen tot maar liefst 21%, zeer tegen de zin van Reagan.”
En ja, Trump kan boos zijn op de Fed omdat zij de rente laten oplopen en hij zo mogelijk zijn doelstelling van 4% economische groei niet haalt, maar zijn eigen handelsoorlog helpt ook niet, aldus Mujagic.