Nieuws

Prijzenoorlog ETF’s gaat gewoon door

De beheerkosten voor ETF's zijn de laatste tien jaar met gemiddeld 30% gedaald en het einde van de daling is nog niet in zicht.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de prijzenoorlog tussen aanbieders van ETF’s. In 2012 was het BlackRock dat het vuur opende met steeds maar lagere fee’s voor zijn iShares-producten. Nu zes jaar later is de strijd nog altijd niet gestreden, schrijft The Wall Street Journal.

Zo heeft BlackRock afgelopen maand nog eens 0,26% korting gegeven op enkele van zijn aandelen en obligatie-ETF’s. Vanguard heeft de online-transactiekosten in de VS afgeschaft voor vrijwel al zijn ETF’s. En, misschien nog wel het belangrijkste, is het besluit van State Street vorig jaar oktober om de beheerkosten voor meer dan een dozijn van zijn belangrijkste fondsen te verlagen.

State Street overstag

Het besluit van State Street is zo belangrijk omdat deze aanbieder van indexfondsen lange tijd weigerde mee te doen aan een prijzenoorlog. Wat niet zonder gevolgen bleef.

State Street haalde de laatste jaren weliswaar behoorlijk veel geld op voor zijn indexfondsen, maar het was stukken minder dan de concurrentie. Het marktaandeel is daardoor gedaald tot 18%, ruim achter BlackRock (38%) en Vanguard (25%) dat in 2014 nog kleiner was dan State Street. De enige andere aanbieders die qua marktaandeel hier een beetje bij in de buurt komen in de VS zijn Invesco en Charles Schwab.

Lagere fee's, meer belegd vermogen

De gevolgen van de prijzenoorlog voor de resultaten van de top-3 ETF-aanbieders BlackRock, Vanguard en State Street zijn tot nu toe te overzien geweest. De beheervergoedingen zijn de afgelopen tien jaar wel gedaald met 30%.

Maar daar staat een enorme stijging van het beheerd vermogen tegenover. De afgelopen jaren bedroeg de stijging bij BlackRock en Vanguard meer dan 40% per jaar. State Street bleef daar wat bij achter met rond de 30%. In alle gevallen waar het met name de grotere indexfondsen die extra kapitaal wisten aan te trekken.

Op naar de 10.000 miljard

Het gevaar bestaat echter dat als de bullmarkt ten einde komt en de groei van de beleggingsfondsenmarkt stagneert dat dan ook de omzet en winst van ETF-aanbieders stokt. Dat is overigens niet de algemene verwachting.

Volgens de krant wordt er in de sector gerekend op een verdere stijging van de ETF-markt van nu 3500 miljard dollar naar 10.000 miljard dollar over  tien jaar.

Die groei kan natuurlijk wel ten koste gaan van aanbieders van actief gemanagede beleggingsfondsen, die als gevolg van de ETF-prijzenoorlog ook hun beheerkosten hebben moeten aanpassen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie