Nieuws

Hoofdrol China bij robotisering

De markt voor fabrieksautomatisering neemt volgens berekeningen van Julius Baer toe met 34% tot 153 miljard dollar. Een hoofdrol daarbij is weggelegd voor China.

De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer ziet uitstekende kansen voor beleggers met een lange tijdshorizon van vijf tot 20 jaar. Volgens Jiazhi Chen Seiler en Claudia Beyeler, twee experts op het gebied van next generation investing zijn er zelden zoveel disruptieve krachten tegelijk aan het werk geweest als nu.

Er valt volgens hen met recht te spreken van een revolutie op het gebied van robotica, industriële en logistieke software en gezondheidszorg.

De markt voor fabrieksautomatisering neemt volgens berekeningen van Julius Baer bijvoorbeeld toe met 34% tot 153 miljard dollar. Een hoofdrol daarbij is weggelegd voor China.

China minder arbeidsintensief

China heeft zich de laatste decennia ontpopt als het industriële powerhouse van de wereld. Van speelgoed en textiel tot telefoons en computers. Steeds meer goederen komen uit China of een van de Aziatische buurlanden.

Aanvankelijk leunde China daarbij op een enorm leger arbeiders die bereid waren tegen lagere lonen te werken dan mensen in het westen. Maar die tijden zijn voorbij.

China vergrijst. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe en de lonen stijgen. Voor de Chinese industrie betekent dit dat ze moeten automatiseren om te overleven.

Vergrijzing

Julius Baer verwacht dat dit grote kansen biedt voor beleggers. Koersen van softwareontwikkelaars en robotproducenten kunnen skyhigh gaan. Julius Baer verwacht bovendien kansen op het gebied van de medische technologie en farmacie.

De groeiende groep ouderen moet immers verzorgd worden. Zelfs de landbouw kan nog sprongen maken bij de automatisering. Denk aan zelfrijdende auto's en landbouwmachines.

Ten slotte ziet Julius Baer aan de kant van beleggers steeds meer aandacht ontstaan voor duurzaamheid. Ook daar liggen kansen voor bedrijven, maar ook risico's. Vervuiling en corruptie worden afgestraft. Goed bestuur beloond.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen