Nieuws

J.P. Morgan AM houdt de moed erin

Ondanks stijgende spanningen hebben risky assets bij J.P. Morgan AM nog altijd de voorkeur. Liefhebbers van Europese beleggingen doen hun voordeel met high yield-obligaties en aandelen in banken en technologiebedrijven.

Het eerste half jaar is voorbij, dus komen de beleggingshuizen door met hun outlook voor de tweede helft. Ook J.P. Morgan AM praatte onlangs klanten en journalisten bij over de vooruitzichten van de rest van het jaar. De beleggingsvisie met de onduidelijke titel Reset and restart? werd  - uiteraard - uitgedragen door beleggingsstrateeg Vincent Juvyns (zie foto).

Zijn boodschap: de beleggingssituatie is inmiddels iets uitdagender dan een paar maanden geleden, maar de economische groei wereldwijd blijft bovengemiddeld, dus risky assets hebben nog altijd onze voorkeur.

Maar, zo dekt Juvyns zich in: "Het nieuws verandert elke dag. Een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en de rest van de wereld kan onze outlook helemaal in de war schoppen." Het maakt dat de assetmanager wat voorzichtiger in de markt staat.

"De hogere handelstarieven gaan bijten. Het is zeker een risico voor de tweede helft 2018. Daar hadden we een paar maanden geleden nog geen rekening mee gehouden," aldus Juvyns.

"De hogere handelstarieven gaan bijten"

Wereldeconomie op stoom

Het goede nieuws is dat de wereldeconomie ook in 2018 stevig blijft groeien. J.P. Morgan AM rekent op iets minder dan 4%. China, India en de VS trekken de kar. De Europese economie blijft met een groei van 2% achter, maar reden tot grote zorg is dat niet.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Positief is volgens de assetmanager ook dat de inflatie in Europa en de VS normaliseert. In de opkomende markten is de inflatie redelijk onder controle, afgezien van Turkije, Brazilië en Argentinië waar de geldontwaarding recent danig uit de hand is gelopen.

Sterk Amerika

De Amerikaanse economie knalt onderwijl door. Een recessie heeft J.P. Morgan AM niet op de radar staan. Mochten de handelsspanningen uit de hand lopen, dan heeft de VS, dat niet leunt op de export, daar minder last van dan Europa en de opkomende markten.

Het optimisme van de assetmanager voor de VS wordt vooral gedragen door de recente fiscale hervormingen, die niet goed zijn voor het Amerikaanse huishoudboekje maar wel de economische groei aanjagen. Ook met de bedrijfsinvesteringen en de productiviteit gaat het de goede kant op. "Met die lage werkloosheid moet de productiviteit wel stijgen," vertelt Juvyns. "De werkloosheid staat op het laagste punt in 46 jaar. Bedrijven moeten meer uit elke werknemer halen."

Nu de inflatie inmiddels iets boven doelstelling van de Fed is uitgekomen, gaat de Amerikaanse centrale bank volgens J.P. Morgan AM nog wel even door met hiken. Dat maakt het voor beleggers steeds interessanter om een deel van hun aandelenportfeuille te verruilen voor obligaties. Vooralsnog staat het advies voor Amerikaanse schuld op neutraal.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Opkomende variatie

Voor de opkomende markten geldt dat er genoeg uitdagingen zijn, maar dat deze wel sterk verschillen per land. Ofwel, het ene opkomende land is het andere niet. Maar, zo stelt Juvyns de klanten gerust: "De sterke dollar heeft veel minder negatieve gevolgen voor de opkomende landen dan ten tijde van de Aziëcrisis. Landen als Korea, China en Taiwan kunnen het prima hebben. Slechts 5% van de Indiase schuld is in buitenlandse valuta, dus dat maakt een sterke dollar ook niet tot een groot probleem."

J.P. Morgan AM zit nog altijd sterk overwogen in de opkomende markten, en dan vooral in Azië. China verrast de laatste tijd positief. Juvyns: "De recente economische data waren verrassend goed. Over tien jaar zal de consumptie in China zijn verdubbeld."

"Over tien jaar zal de consumptie in China zijn verdubbeld"

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Teleurstellend Europa

Aan de vooravond van 2018 had Juvyns het nog over een Europese economie in topconditie. Firing on all cylinders was de enthousiaste uitdrukking die hij in de mond nam. Inmiddels zijn er een paar cilinders uitgevallen, moet ook Juvyns toegeven. Handelsspanningen, Brexit, Italiaanse omgang schuldproblematiek en politieke spanningen in anker Duitsland hebben het optimisme aangetast.

Beleggingsvisie

Waar ziet J.P. Morgan AM nu de beste beleggingskansen? Het Amerikaanse beleggingshuis heeft een hele sterke voorkeur voor Europese high yield-obligaties. Uitgangspunt is dat de Europese rente gaat stijgen. Juvyns: "In tegenstelling tot Amerikaanse high yield-obligaties zijn de Europese spread groter, terwijl Europese bedrijven er sterker voor staan dan hun Amerikaanse soortgenoten." Ook voor convertible bonds ziet J.P. Morgan goede kansen.

Maar al te veel moet J.P. Morgan niet hebben van obligaties. De beleggingscategorie wordt vooral gebruikt als buffer om onverhoopte aandelenteleurstellingen op te vangen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Nee, de assetmanager blijft inzetten op aandelen, waarbij die in de opkomende markten de voorkeur hebben. Maar ook over Amerikaanse aandelen is JP Morgan AM positief. Dat heeft vooral te maken met de sterke winstgroei en gedaalde koers-winstverhouding. Die laatste bedraagt voor de S&P 500 inmiddels zestien, terwijl die een tijdje geleden nog achttien was.

Sectoren met de beste beleggingsvooruitzichten zijn technologie, waarbij Europese techbedrijven niet moeten worden vergeten en financials. Juvyns: "De koersen van Europese financials zijn hard gedaald. Het is een kans voor dappere beleggers."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie