Nieuws

Goldman Sachs gaat voor risky assets

Volgens Goldman Sachs AM is er nog altijd voldoende reden om juist in risky assets te beleggen. Maar het belooft wel een hobbelige rit te worden, want de volatiliteit neemt toe.

Beleggingsstrateeg James Ashley (foto) van Goldman Sachs AM (GSAM) heeft een tamelijk vrolijke beleggingsboodschap. Hoewel we steeds later in de cyclus verkeren én tal van politieke kwesties, zoals een mogelijke escalerende handelsoorlog, voor beursonrust kunnen zorgen, ziet Goldman Sachs AM nog altijd de beste kansen voor aandelen.

Ashley is naar Nederland gekomen om de nieuwste outlook van Goldman Sachs AM te presenteren. De titel van het rapport luidt A better balance of risk.


James Ashely van GSAM

Ashley: "We zijn voorzichtig optimistisch over de verdere economische groei, met de nadruk op voorzichtig. We hebben inmiddels het beste wel gehad. We verwachten dat alle grote economieën volgend jaar zullen vertragen. Desondanks is de situatie nog altijd goed voor risky assets, ook al is de upside minder groot dan een jaar geleden."

Stijgende rentes hoeven geen probleem te zijn voor aandelen

Volgens Ashley zijn aandelen tegenwoordig gemiddeld gewaardeerd. "Maar ten opzicht van andere assets, zoals obligaties, zijn aandelen eerder goedkoop. Als er een grote correctie komt, dan verwachten wij die in de obligatiemarkt, want op basis van de huidige economische situatie zouden rentes eigenlijk veel hoger moeten liggen." 

Aandelen dus, en dan vooral aandelen uit de opkomende markten. Daar ligt, puur op basis van macro-economische bespiegelingen, de voorkeur van GSAM. Het is een opmerkelijke stellingname, want nu de Fed aan het hiken is geslagen, liggen de beurzen in de opkomende markten er niet al te best bij.

Veel belegers hebben in de afgelopen maanden hun beleggingen in de opkomende markten verruild voor die in de VS, hopend te profiteren van een sterke dollar en stijgende rentes.

Meer volatiliteit

Maar volgens Ashley kunnen een hikende Fed en stijgende aandelenkoersen in de opkomende markten prima samengaan. "In vier van de vijf keer dat de Fed de rente verhoogde, gingen aandelen opkomende markten omhoog. In drie van de vijf keer deden aandelen opkomende markten het dan beter dan die uit de volwassen landen. Als de Fed de Amerikaanse rente verhoogt omdat de economie er zo goed bij ligt, dan is dat ook goed voor veel van de opkomende markten."

Goldman Sachs verwacht dat de volatiliteit, die begin dit jaar de kop opstak, blijft en waarschijnlijk nog iets verhevigt. Het heeft alles te maken met waar we staan in de cyclus. "In de laatste fase worden beleggers altijd wat zenuwachtiger. De angst voor recessie houdt beleggers steeds meer in de ban," aldus Ashley. 

"De angst voor recessie houdt beleggers steeds meer in de ban"

Daarnaast wordt de volatilteit een handje geholpen door centrale bankiers die niet langer als vangnet willen dienen bij hevige beursdalingen. Het nieuwe verkrappende beleid beperkt bovendien de liquiditeit. Ook dat is volgens Ashley reden om meer volatiliteit te verwachten.

Tot ziens beursrust

Minder rendement

"Het is een uitdagende markt voor long only obligatiebeleggers. EMD lokale valuta en long/short-obligatiestrategieën bieden de beste kansen om in de huidige situatie nog geld te verdienen," vertelt Ashley. 

Ashley voorspelt dat de rendementen over de komende twaalf maanden lager zullen liggen dan die over de laatste twaalf maanden. "Toen boekten alle rendementen nog winst. Dat is voorbij. Omdat alle rendementen lager zullen liggen, zullen staatsobligaties verlies opleveren. 2017 was echt een uitzonderlijk goed jaar. Dat gaan we in 2018 niet nog een keer meemaken."

"2017 was echt een uitzonderlijk goed jaar. Dat gaan we in 2018 niet nog een keer meemaken"

Dat leidt al met al tot de volgende visie van GSAM


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's