Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetallocators gaan ondanks onrust voor aandelen

Er is genoeg reden om te schuilen, maar assetallocators zien weinig reden om hun adviezen flink te wijzigen. Aandelen houden de voorkeur, terwijl obligaties vooral worden gemeden.

Politieke onrust, zowel binnen Europa als in de Verenigde Staten, brengt assetallocators niet aan het twijfelen. Aandelen worden ook deze maand weer als de meest aantrekkelijke assetclass beoordeeld.

Dat blijkt uit de huidige assetallocatieconsensus, die Alpha Research op basis van circa 60 researchrapporten heeft samengesteld. Zo'n 64,2% van alle aandelenadviezen bestaat uit een koopaanbeveling. Slechts 5,7% van de adviezen is een oproep tot verkoop.

Omdat grondstoffen en vastgoed niet verder komen dan een neutraal advies gaat het te ver om te spreken van een duidelijke risk on-stemming.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aandelensectoren

Opmerkelijk: financials en energie hebben deze maand meer koopadviezen verzameld dan de sector technologie, dat sinds 2012 altijd bovenaan stond als de meest koopwaardige sector. Aan het rendement van de techsector kan het niet liggen. Tech is ook dit jaar weer de best presterende sector.

Contraire beleggers gaan voor utilities en telecom. Nutsbedrijven blijven het minst gewild. 91,7% van de aanbevelingen is een verkoopadvies. Voor telecom is dat percentage met 75% iets minder dramatisch, maar positief is anders.

Aandelenregio's

Ook de regio-adviezen vallen op. Er is namelijk geen regio, die professionele beleggers tegenwoordig mijden. Moet er toch een regio worden aangewezen, waar analisten het minst enthousiast over zijn, dan is dat de VS.

Dat is de enige regio die op neutraal staat. Kwestie van winst nemen? Ook dit jaar doet de VS het (weer) beter dan andere regio's. Alle andere regio's worden als koopwaardig gezien.

De opkomende markten worden inmiddels weer iets aantrekkelijker gevonden dan Europa. Het is stuivertje wisselen. Japan staat nog altijd op het hoogste treetje.

Obligaties

Het obligatiesentiment blijft beroerd. het is en blijft de minst aantrekkelijke beleggingscategorie met slechts 5,6% koopadviezen en 18,5% houdadviezen. Er is wel sprake van een kleine trendbreuk bij staatsobligaties. Inmiddels bestaat 88% van de adviezen op verkopen. Dit is - geloog het of niet - een lichte verbetering ten opzichte van vorige maand.

Emerging Markets Debt is binnen obligaties duidelijk favoriet, maar de performance blijft dit jaar nog duidelijk achter bij de optimistische verwachtingen. Sterker, het presteerde van alle obligatiecategorieën dit jaar het slechtste. De stijging van de dollar heeft EMD-beleggers, vooral in lokale valuta, pijn gedaan.

High yield-obligaties stonden vorige maand nog op verkoop, maar staat inmiddels weer op neuraal. Ook Inflation linked-obligaties heebben het momentum mee. Met 8,3% meer positieve aanbevelingen staat deze obligatiecategorie op een koop. Nu moet de inflatie nog aantrekken.

Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van ca. 60 fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side.  Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden naar een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde, de trend van de aanpassingen en de grafieken aan bod om inzicht te krijgen in de asset allocatieopinies. In absolute zin hoeft het gemiddelde niet allesbepalend te zijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's