Nieuws

Nieuw! De grote geldtruc van de Fed

De Fed kocht in 2011 massaal langlopende obligaties in ruil voor kortlopend papier. Wordt het nu tijd voor een tegengestelde actie om het afvlakken van de rentcurve te stoppen, zo stelt LGIM voor.

De Amerikaanse Federal Reserve zit met een probleem. Aan de ene kant heeft het te maken met een economie die dichtbij oververhitting zit. De werkloosheid is lange tijd niet zo laag geweest en de inflatie begint op te kruipen.

Dat vereist een hogere rente. Maar van de andere kant zegt de relatief lage lange rente dat de economie niet ver weg is van een afkoeling, en dat duidt juist weer op de noodzaak van terughoudendheid.

Wat te doen? Het is een dilemma waar de Fed volgens John Roe van Legal & General Investment Management misschien uit kan komen door van de honderden miljarden aan langlopende obligaties op de balans een deel te verkopen, in ruil voor obligaties met een korte looptijd.

Omgekeerde rentecurve

Wat gebeurt er dan? Ten eerste is er uiteraard een direct technisch effect op de rentecurve. De rentecurve wordt nu steeds vlakker. Traditioneel wordt er meestal gekeken naar de verhouding tussen de tweejaars- en de tienjaarsrente. Deze liggen nu op respectievelijk 2,50% en 2,93%. Nog maar 43 basispunten verschil.

raex

Roe heeft zelf een voorkeur voor de verhouding tussen de 10-jaars en 30-jaarsrente, want ook die vlakt af. De tienjaarsrente ligt nu zoals gezegd rond de 2,93%, terwijl de 30-jaarsrente circa 3,08% bedraagt. Daar is het verschil dus nog kleiner, wat in historisch opzicht geen goed voorteken is.

Verkoopt u  nu 30-jarig papier in ruil voor kortlopende obligaties, dan trekt u die twee renteniveaus weer verder uit elkaar en wordt de rentecurve vanzelf steiler. 

Ondertussen kan de Fed ook nog een beetje sturen welke delen van de economie het op de korte termijn wil temperen en welke niet. 

Operation Twist

In het verleden heeft de Fed deze truc al eens eerder toegepast, maar dan precies andersom. Dat was in 1962 en 2011. Dat stond toen bekend als Operatie Twist, vernoemd naar een bekend liedje van Chubby Checker (Come on baby, let’s do the twist…).

De Amerikaanse centrale bank kocht toen voor 667 miljard dollar aan obligaties met looptijden van zes tot 30 jaar in ruil voor obligaties met een looptijd van minder dan drie jaar. Toen was het doel de rentecurve af te vlakken. Nu moet hij steiler worden.

Niet zonder risico 

Helaas is een omgekeerde Operatie Twist niet zonder risico. Volgens een collega van Roe bij Legal & General (Tim Drayson) kan het leiden tot een paniekreactie bij partijen die veel geld belegd hebben in langlopende obligaties.

Pensioenfondsen zijn bijvoorbeeld grote fans van langlopende schulden, en het zou ook nare gevolgen kunnen hebben voor de hypotheekmarkt. Toch denkt Roe dat deze optie steeds vaker op tafel zal komen.

Het is een kwestie van wennen. En aangezien de Fed toch al bezig met het verkleinen van de balans (sinds 2017 70 miljard minder aan obligaties op de balans), is de stap ook niet zo reusachtig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen