Nieuws

Wat is het nut van obligaties?

De historie wijst uit aandelen veel meer opleveren dan obligaties. Het enige nut van obligaties is indekken tegen het verschrikkelijke gevoel van een aandelencrash.

Puur op basis van de cijfers is het onbegrijpelijk dat pensioenfondsen obligaties verkiezen boven aandelen. Vooral jonge mensen zouden er verstandig aan doen hun spaargeld voor 100% in aandelen te beleggen.

De reden hiervoor is historisch: aandelen leveren gemiddeld veel meer op. En toch zijn er volgens vermogensbeheerder Ben Carlson ook wel een paar factoren die vóór obligaties spreken. De belangrijkste zijn psychologisch van aard.

Carlson: "Op papier is het het beste om 100% van uw pensioenvermogen te beleggen in aandelen, en toch hebben maar weinig mensen de ballen om dit ook echt te doen."

"Aandelen klinken namelijk fantastisch, tot het moment dat de koersen crashen en een groot deel van je spaargeld in rook op gaat. Ik ken maar weinig mensen die daar tegen kunnen."

Beurscorrecties vaak snel weer goedgemaakt

Beurscorrecties komen met enige regelmaat voor, maar toch doet dat niks af aan het feit dat aandelen het veel beter doen dan obligaties. Sinds 1926 leverden aandelen gemiddeld over periodes van vijftien jaar 300% meer rendement op dan obligaties.

Alles bij elkaar waren er slechts drie perioden dat obligaties het beter deden dan aandelen. Dat was tussen 1929 en begin jaren veertig; van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig; en van eind jaren negentig tot de zomer van 2012. De overige 85% van de tijd deden aandelen het beter.

Behoefte aan stabiliteit

De cijfers zijn dus eenduidig en toch is het onwaarschijnlijk dat pensioenfondsen massaal overstappen op aandelen. Ook dat heeft weer veel met psychologie te maken.

Particuliere beleggers zijn namelijk niet de enige die slecht tegen verliezen kunnen. Pensioenfondsen (en hun toezichthouders) hebben er ook een hekel aan. zij hebben liever stabiliteit en wat minder rendement dan veel rendement en hoge volatiliteit.

En aangezien de combinatie van aandelen en obligaties de meeste stabiliteit oplevert, kiezen ze daarvoor. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie