Nieuws

Schroders enthousiast over olie- en gassector

Het Britse beleggingshuis Schroders is al sinds het begin van dit jaar optimistisch over de olie- en gassector - en dat is niet alleen omdat de olieprijs stijgt.

Olievraag groeit

Het optimisme van Schroders over de olie- en gassector komt volgens James Sym, fondsbeheerder Europese aandelen van Schroders, niet uit de lucht vallen. Een aantal zwaarwegende factoren ondersteunen de case.  In de eerste plaats blijft de vraag naar fossiele brandstoffen sterk. De wereldwijde vraag naar energie neemt nog steeds toe en om daaraan te voldoen zal er olie nodig zijn.

James Sym James Sym van Schroders AM

Volgens de meest recente World Energy Outlook van het Internationaal Energieagentschap zal de wereldwijde energiebehoefte tussen 2016 en 2040 met 30% toenemen, omdat de aantrekkende vraag uit de opkomende markten veel groter is dan de daling van de vraag uit de ontwikkelde markten. De toename van hernieuwbare energie zal een deel van het aanbodtekort dat is ontstaan, kunnen opvangen, maar het verschil in consumptie tussen hernieuwbare energie en olie is nog steeds aanzienlijk.

Sym: "Olie neemt weliswaar af als deel van het totale energieverbruik, maar kijkend naar de primaire energieconsumptie per brandstof, neemt het olieverbruik nog steeds toe. De rol van olie in de energievoorziening op de lange termijn mag dan ook niet onderschat worden."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aanbod van olie blijft krap

Na jaren van onderinvestering, lijkt het aanbod van olie te verkrappen. Volgend op de financiële crisis van 2008/2009 herstelden de olieprijzen zich snel om een aantal jaren binnen de range van 90-120 dollar per vat te blijven. Maar door de stijging van de olieproductie in de VS - met name die van schalie-olie - daalden de prijzen in 2014 tot minder dan 30 dollar per vat.

Sym: "Door prijsdalingen en een schijnbare overvloed aan olie uit de VS bezuinigden veel oliemaatschappijen op hun investeringen in het vinden en ontwikkelen van nieuwe olievelden. Het resultaat is dat er nu een groot verschil is tussen de bekende hoeveelheid olie en de hoeveelheid olie die naar verwachting nodig zal zijn. In feite is nog niet eerder zo weinig aardolie ontdekt als in 2017."

Onderstaande tabel laat zien hoe het maandelijkse gemiddelde volume van conventionele olievondsten vorig jaar daalde tot ongeveer een vijfde van het niveau in 2012.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sym: "De olieproducenten zullen moeten investeren om het aanbod van olie te vergroten. De ondernemingen die diensten op dit gebied verlenen, zullen hier baat bij hebben. Door het krappe aanbod zullen de olieprijzen verder stijgen."

Sector goedkoop gewaardeerd

Een ander belangrijk punt is dat de aandelen van oliemaatschappijen volgens Sym goedkoop ogen. Vier jaar van dalende olieprijzen hebben de sector onder druk gezet, vooral omdat sommige bedrijven gedwongen zijn hun dividend te verlagen of die in aandelen in plaats van in cash uit te keren. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De bedrijven, die tijdens de neergang gedisciplineerd zijn blijven investeren, bevinden zich echter nu in een goede positie door de sterke vraag en weer stijgende olieprijzen.

Sym tenslotte: "Terwijl de mondiale groei misschien een hoogtepunt bereikt en er veel zorgen zijn over handel en geopolitiek, heeft de energiesector een eigen cyclus, die wordt aangedreven door vraag- en aanboddynamiek op lange termijn."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie