Nieuws

Het tij keert voor Amerikaanse aandelen

Pictet denkt dat de Amerikaanse economie over zijn top is en zet daarom aandelen uit de VS op onderwogen. Europese aandelen blijven daarentegen nog wel aantrekkelijk.

De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management heeft zijn modelportefeuille flink bijgesteld. Regionaal gaat de voorkeur bij aandelen nu uit naar de eurozone, Japan en Azië, terwijl het advies voor de VS is verlaagd naar onderwogen.

Van de sectoren zijn de favorieten energie -vanwege de stijgende olieprijzen - en Europese financials, vanwege de daar nog altijd oplopende groei en rente. Healthcare, vanwege het defensieve karakter, en grondstoffen scoren ook hoog, terwijl Pictet afraadt te investeren in nutsbedrijven.

Opvallend is verder dat Pictet staatsobligaties uit de VS weer interessant begint te vinden bij een rendement van 3%.

Change is in the air

Dit staat allemaal in het rapport Change is in the air dat deze maand is verschenen. De macro-economische vooruitzichten spelen een hoofdrol in het rapport.

Volgens Pictet heeft de groei van de wereldeconomie zijn hoogtepunt bereikt, maar een recessie is nog niet in zicht. Integendeel, de verwachting is dat de groei zich de komende vijf jaar rond zijn lange termijn trendniveau zal bewegen.

Voor aandelen – en dan met name Amerikaanse aandelen - is dat geen goed teken gezien de hooggespannen verwachtingen. Pictet ziet in de VS de meest duidelijke signalen dat de business cycle over zijn hoogtepunt heen is.

Een voorbeeld is de verhouding van Amerikaanse bedrijven die hun winstvoorspellingen upgraden tegenover bedrijven die ze downgraden. Deze is de afgelopen maand gedaald tot slechts 3%, tegenover een record van 22% eerder dit jaar. Dat wijst erop dat het voorbij is met het grote aantal bedrijven dat de winst- en omzetverwachtingen van analisten weet te overtreffen.

20% winstgroei overdreven

Analisten gaan nu nog uit van een winststijging van bedrijven uit de S&P 500 van 20% in 2018. Op basis van het eerste kwartaal (+25%) klinkt dat iop zich nog niet zo gek. Toch denkt Pictet dat het teveel is als de economie inderdaad begint af te koelen.

Het feit dat de economie begint af te koelen is voordelig voor Amerikaanse obligaties. Pictet verwacht dat het de opwaartse druk op de rente in ieder geval gedeeltelijk zal wegnemen, wat voor de Amerikaanse Federal Reserve aanleiding kan zijn het wat rustiger aan te doen met het normaliseren van de rente.

De markt gaat nu nog uit van twee tot drie renteverhogingendoor de Fed. Dat zou wel eens minder kunnen worden. Dat wil overigens nog niet zeggen dat staatsobligaties een dikkke koop zijn. Daar is het nog te vroeg voor gezien de oplopende inflatie, maar het beeld wordt wel gunstiger.

Staatsobligaties uit de eurozone – dat zich later in de bunsiness cycle bevindt - krijgt in tegenstelling tot obligaties uit de VS nog altijd een onderwogen advies. Voor aandelen ziet de toekomst er daarentegen goed uit vanwege die latere business cycle.

Lage k/w en zwakke euro

Wat verder voor aandelen uit de eurozone spreekt zijn de relatief lage koers-winstverhoudingen en de zwakke euro die vooral exportbedrijven van dienst kan zijn. De zwakke euro is juist ongunstig voor euro-obligaties.

Een van de meest opvallende calls van Pictet is een overwaardering van aandelen uit de oliesector. Pictet merkt zelf terecht op dat deze aandelen al een stevige rally achter de rug hebben.

Toch is er voor beleggers nog geen reden voor hoogtevrees, daarvoor de zijn de fundamentals – vooral de stijgende olieprijs - eenvoudigweg te gunstig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen