Nieuws

Short-sellers zijn helden, geen paria's

Short-sellers hadden het de laatste jaren niet makkelijk. Sommigen hebben het bijltje erbij neergegooid. Jammer, want hun kritische blik is dringend nodig.

Short-sellers zijn niet bepaald geliefd op de beurs. Door ondernemers worden ze gehaat omdat ze twijfelen aan hun bedrijfsstrategie. Aandeelhouders vinden de short-sellers vreselijk omdat ze hun optmistische kijk op zaken niet delen.

Toch hebben short-sellers wel degelijk nut. Charles Jones, hoogleraar economie aan de Columbia Business School, noemt ze in een artikel van Institutional Investor heel erg belangrijk voor de financiële markten.

En terecht, want hoe vaak hebben short-sellers ons niet ruim van tevoren gewaarschuwd voor boekhoudfraudes en luchtbellen.

Roepende in de woestijn

Short-sellers zijn de roependen in de woestijn. Als de beurs crasht worden ze paria's genoemd. En in tijden als deze, met een bullmarkt, worden ze overladen met hoon omdat hun short-posities alleen maar verliezen opleveren.

“Het is de laatste jaren een hel geweest om te proberen tegen de stroom in te zwemmen,” geeft Carson Block van hedgefonds Muddy Waters eerlijk toe.

“We worden idioten genoemd. Soms wordt ons zelfs verweten dat we crimineel manipulatief zijn, en toch zou ik niet willen leven in een wereld waarin het verboden is vervelende vragen te stellen.”

Vervelende vragen

Jim Chanos, oprichter van het hedgefonds Kynikos, is een van de mensen die graag vervelende vragen stelt. Faam maakte hij met zijn weddenschappen tegen de - zo bleek later - malafide oliehandelaar Enron. Nu richt hij zijn pijlen op autoproducent Tesla dat volgens hem zwaar overgewaardeerd is. Dit tot ergernis van Tesla-ceo Elon Musk die short-sellers in een interview met Rolling Stone rukkers noemde die ons dood willen hebben.

Voorlopig heeft Chanos geen gelijk gekregen bij Tesla. Toch mogen zelfs de Tesla-aanhangers blij zijn met iemand die het bedrijf kritisch volgt. En een paar medestanders heeft hij inmiddels wel.

Zowel Goldman Sachs als kredietbeoordelaar Moody's hebben zich dit jaar negatief uitgelaten over de hoge schulden van Tesla.

Bullmarkt

Feit is dat de bullmarkt niet in het voordeel van de hedgefondsmanagers heeft gewerkt. De verliezen voor long-short-hedgefondsen waren zo groot dat velen er de brui aan hebben gegeven.

Er zijn nog maar zo weinig hedgefondsmanagers die hun geld verdienen met shorts dat het research-bureau Hedge Fund Research gestopt is met het bijhouden van een index van hedgefondsen met een short-strategie.

Het tij keert

Volgens analist Marlin Naidoo van Deutsche Bank is er dit jaar wel een lichte kentering. Vorig jaar waren long-short-strategieën nog het minst geliefd bij hedgefundsmanagers. Nu is het juist weer heel erg populair. 

Block en Chanos hebben wat dat betreft geen aansporing nodig. "Ik ben de grootste fan van een wereld waarin beleggers durven ongemakkelijke vragen te stellen," aldus Block die momenteel vooral een in de VS genoteerde Chinese bedrijven in het vizier heeft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie