Nieuws
Correctie vooral desastreus voor actieve fondsindustrie
Actieve fondsmanagers zeggen dat een hevige koerscorrectie de mogelijkheid biedt om indexfondsen te verslaan. Volgens Bloomberg zal een goede bearmarkt juist de populariteit van ETF's vergroten.
Actieve fondsmanagers hebben de afgelopen jaren met lede ogen moeten toezien hoe steeds meer beleggers hun geld overhevelden van actieve fondsen naar passieve indexfondsen. De schuld voor het verlies aan vertrouwen wordt meestal gegeven aan het verdwijnen van de volatiliteit.
Als alles omhoog of omlaag gaat, winnen de goedkopere indexfondsen altijd. Een stevige koerscorrectie zou het tij kunnen keren, preken de actieve managers. Zwaar weer is het beste beleggingsklimaat om de domme ETF's te kunnen verslaan, zo is de redering.
Maar gaat die vlieger wel op? Eric Balchunas van Bloomberg heeft een heel ander scenario voor ogen dat tamelijk desastreus uitpakt voor de actieve fondsindustrie.
Ongerealiseerde winsten
Volgens Balchunas houden veel institutionele beleggers nu nog vast aan actieve fondsen vanwege de ongerealiseerde winsten. Veel actieve fondsen hebben de laatste jaren gemiddeld genomen weliswaar minder gerendeerd dan hun passieve broers en zussen. Het is natuurlijk niet zo dat hun rendement negatief was.
Volgens Balchus is er de laatste vier jaar 1000 miljard dollar gevloeid van actieve naar passieve fondsen. Maar dat heeft door de enorme koerswinsten op de beurs niet geleid tot een kleinere omvang van het actieve vermogen onder beheer, integendeel, die nam toe met 1000 miljard tot 6500 miljard.

De belastingdienst
In veel landen worden die beleggingswinsten pas belast als aandelen of obligaties worden verkocht. Wat Balchus voorziet is dat op het moment dat de beurs richting een correctie beweegt, institutionele beleggers winst zullen nemen. Ze zullen dat in zijn ogen doen bij zowel actieve als passieve fondsen. De grote vraag is wat er gebeurt op het moment dat de correctie voorbij is.
Voor Balchus heeft daar wel een duidelijk idee bij. "Beleggers hebben de afgelopen jaren in actieve fondsen belegd omdat ze er in vast zaten. Als ze de mogelijkheid krijgen hun portefeuille te herschikken zullen ze alleen maar meer kiezen voor passieve fondsen."

Consolidatie à la de luchtvaartindustrie
Balchus ziet de passieve fondsindustrie daardoor alleen maar meer marktaandeel veroveren, vooral in het aandelensegment. Nu is ongeveer 35% van alle middelen belegd in ETF’s. Balchus denkt dat dit na een stevige corrrectie zal toenemen tot 50 tot 60%.
Voor de actieve fondsen zal de geschetste ontwikkeling grote gevolgen hebben. Balchus verwacht een consolidatie waarbij vele kleine fondsbeheerders het onderspit zullen delven. In zijn ogen zal iets vergeljkbaars gebeuren als in de luchtvaartindustrie. Er zal een handvol grote partijen overblijven dat 80% van de markt in handen heeft. De overige 20% zijn kleine gespecialiseerde fondsen.