Nieuws

Lukas Daalder verlaat Robeco

Lukas Daalder, eind vorig jaar door de bezoekers van IEXProfs verkozen tot de meest invloedrijke belegger van Nederland, heeft besloten Robeco in juni te verlaten om zijn loopbaan elders te vervolgen. Waar is nog niet bekend. Ook bij Daalder niet.

Groot nieuws vandaag uit Rotterdam. Lukas Daalder verlaat in juni Robeco om ergens anders zijn carrière voort te zetten. Tot die tijd helpt hij mee om zijn taken soepel over te dragen.

Het geeft Robeco ruimte om te zoeken naar een goede opvolger. Het geeft Daalder tijd om een nieuwe werkgever uit te kiezen, want die heeft hij nog niet.

Daalder in een eerste reactie aan IEXProfs: "Mijn vertrek is op puur vrijwillige basis. Robeco is een mooie tent en ik had ook een mooie groep mensen om me heen, maar ik merkte dat ik iets nieuws wilde doen. Dit is het moment om de stap te zetten. Het is zeker geen gemakkelijke beslissing. Dit soort besluiten kun je eindeloos uitstellen. Er is namelijk altijd wel een reden waarom zo'n besluit slecht uitkomt."

Het is nog niet bekend waar Daalder aan de slag gaat. Dat weet hij zelf ook nog niet. "Ik heb nog niets gevonden. Ik ben met meerdere bedrijven in gesprek, maar er is geen contract getekend."

Schertsend: "Mochten lezers van IEXProfs mij een positie willen aanbieden, dan kunnen zij contact met mij opnemen."

"Ik heb nog niets gevonden"

De invloedrijkste 

Lukas Daalder is niet zo maar een beleggingsprofessional. In de jaarlijkse verkiezing van IEXProfs van de meest invloedrijke Dutch Investment Influential (DII) eindigde Lukas Daalder eind vorig jaar op de eerste plaats.

Over het waarom van de verkiezingswinst zei hij: “Ik geniet enige bekendheid door mijn column in het FD en door mijn dagelijkse blog Best of the Web. Ik ben daarnaast gemakkelijk benaderbaar. In mijn publicaties laat ik mij ook niet leiden door louter commercieel belang. In Best of the web neem ik ook links van concurrerende beleggingsinstellingen op. Ik deel gewoon graag kennis. Ik denk ook dat mensen mij zien als een zelfstandige denker die zich niet voor het karretje van zijn werkgever laat spannen."

In hetzelfde interview, dat begin 2018 werd gehouden, had hij een waarschuwing voor zijn beleggingscollega's: "Laat ik mij beperken tot mijn visie op de aandelenmarken. Die zijn, zoals iedereen weet, behoorlijk opgelopen. Sterker, zij hebben de reële economie achter zich gelaten. De koersen stegen harden dan de winsten."

"Dat is de reden dat fundamentele analisten lange tijden afwachtend zijn geweest. Die houding is vervolgens aangepast, omdat de markt door momentum, liquiditeit en sentiment verder omhoog wilde. Nu bestaat het grote risico dat iedereen maar blijft kopen totdat het misgaat. Dat is het bekende go-met-de-flow-verhaal. Mijn reactie hierop is: Only dead fish go with the flow. Deze beurswijsheid lijkt me passend voor 2018. Geloof niet dat het goed blijft gaan.”

"Geloof niet dat het goed blijft gaan"

Loopbaan bij Robeco

Daalder begon in 2009 bij Robeco als senior strateeg en werd in 2011 senior portefeuillebeheerder Multi-Asset. In 2014 werd hij benoemd tot CIO Investment Solutions en kwam hij tevens aan het hoofd te staan van het Solutions Products-team.

Dit team beheert de fundamentele multi-assetfondsen van Robeco, zoals Multi-Asset Income, Multi-Asset Growth en Robeco ONE. Daalder is ook verantwoordelijk voor de vlaggenschippublicatie Investment Solutions, Expected Returns, die verschillende Savvy Investor Awards won.

Daalder in het persbericht: "Ik heb de afgelopen acht jaar met de inspirerende collega's van Robeco gewerkt en veel succes geboekt, zowel voor onze klanten als voor het bedrijf. Het is tijd om mijn horizon te verbreden en iemand anders mijn plaats te laten innemen om de multi-assetbusiness van Robeco te laten groeien."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie