Nieuws

Volatiliteit beste vriend van actieve manager

UBS verwacht dat de volatiliteit voor geruime tijd terug is op de markt. Dat is goed nieuws voor actieve fondsmanagers.

Alle aandelenmarkten in de wereld hebben dit jaar grote sprongen gemaakt naar boven en beneden. Is dat de markt waar actieve managers jaren op hebben zitten wachten?

De Zwitserse vermogensbeheerder UBS Asset Management zegt van wel. Twee zaken helpen actieve beleggers om het verschil te maken: meer volatiliteit en minder correlatie.

"We bevinden ons in de vroege fase van een periode met meer volatiliteit en grotere rendementsverschillen tussen aandelen,” schrijven de analisten van UBS in een artikel onder de kop A Turning Tide, an institutional shift toward active.

Normaliseren van de rentepolitiek

Het grote probleem waar actieve managers de afgelopen jaren mee te kampen hadden was volgens UBS dat de hele beurs een kant op bewoog (meestal omhoog). Er was relatief weinig verschil tussen aandelen, wat voor een passief indexfonds een uitkomst is, maar voor een actieve manager een ramp. Die kan immers niet uitblinken met geraffineerde stockpicking. Hoe meer volatiliteit en verschil tussen goede en slechte aandelen, des te meer kan een actieve manager tonen hoe goed hij is.

Dat de volatiliteit niet een-twee-drie zal verdwijnen, daar is UBS relatief zeker van. Het normaliseren van de rentepolitiek in de VS speelt daarbij een sleutelrol, want zo schrijft UBS: "Het langzaam wegnemen van liquiditeit zal zorgen voor meer beweging van effectenprijzen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022