Nieuws

Smallcaps doen het beter

Omdat kleine bedrijven doorgaans flexibeler zijn, ondernemender, en meer gefocust op marktdominantie in niches doen smallcaps het op de lange termijn beter dan largecaps.

De AEX-index (exclusief dividend) staat sinds begin deze eeuw op een verlies van bijna 18%, terwijl de Midkap-index 23% wist te stijgen. In de VS is de smallcapindex Russell 2000 sinds 31 december 1999 met bijna 220% gestegen, terwijl de S&P 500 niet verder kwam dan 85%.

Het zijn zomaar wat cijfers van small- en largecapindices die aangeven hoe groot het verschil geweest is in de laatste decennia. Small is beautiful, zou de beroemde Brits-Duitse econoom Ernst Schumpeter waarschijnlijk gezegd hebben. “Big isn’t always best,” zegt vermogensbeheerder Mark Heslop van Columbia Threadneedle.

Schumpeter was fan van kleinschaligheid omdat dit een meer duurzame omgang met grondstoffen zou bevorderen. Heslop is fan van kleine bedrijven omdat ze als groep winstgevender zijn.

Flexibiliteit zorgt voor winstgevendheid

Dat beleggers vaker moeten kiezen voor kleine beursgenoteerde bedrijven staat voor hem daarom als een paal boven water. De vraag is alleen hoe. Maar om bij het begin te beginnen. Waarom zijn kleine bedrijven eigenlijk winstgevender dan grote? Dat is volgens Heslop omdat ze doorgaans flexibeler zijn, ondernemender en meer gefocust op niches. De kans op hoge groei is daardoor groter dan bij de vaak wat logge beursgiganten.

Maar er is wel een probleem. Hoe vindt u de echte juweeltjes en laat u de valse liggen? De verschillen tussen smallcaps zijn vaak groter dan bij largecaps en daardoor zijn ook de risico's groter. Een brede spreiding is dus belangrijk. Verder moet een belegger er rekening mee houden dat in- en uitspappen bij smallcaps soms lastig is door de geringe liquiditeit.

Al valt dat bij Amerikaanse smallcaps flink mee. Daar zijn zelfs smallcaps niet zo heel erg klein. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie