Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Royaal dividend

De SPDR Dividend Aristocrats-ETF's bieden niet alleen een stevig stijgend dividend, maar blijken ook minder risicovol dan andere dividendstrategieën. Met de terugkeer van volatiliteit is dat geen slechte zaak.

Beleggen in dividendaandelen is al zo oud als ... beleggen. Binnendruppelende dividenden zorgen voor stabiele inkomsten, zoals coupons obligatiebeleggers van een constante inkomstenstroom voorzien. Shell was niet voor niets de portefeuillehoeksteen van menig Nederlands belegger. De koers van Royal Dutch wordt nog altijd deels gedragen door de belofte van het management om het dividend gestaag te laten stijgen.

Voor de spreiding is een portefeuille, die gebouwd is om een enkel aandeel geen aanrader. Ook een weduwen- en wezenfonds kan altijd uit de gratie raken. Inkomstenbeleggers met oog voor spreiding belegden tot tien jaar geleden ook niet alleen in een mandje dividendaandelen, maar waren tevens belegd in de obligatiemarkt.

Game changer

Deze strategie werkte tot tien jaar geleden prima. Het ging mis toen centrale banken hun opkoopprogramma's startten om zo de rentes omlaag te jagen. Dat lukte, waardoor obligaties voor inkomstenbeleggers steeds minder interessant werden. Een deel van de obligatiebeleggers waagde de overstap naar dividendaandelen om zo hun gemiste couponinkomsten te compenseren. Aan deze search for yield is vooralsnog geen einde gekomen.

In dezelfde periode dat obligatiebeleggers dividendaandelen ontdekten kwam ook het beleggen in ETF's op. De eenvoud, lage kosten en brede spreiding maakten ETF's aantrekkelijk voor de groeiende groep beleggers, die op zoek was naar yield. State Street Global Advisors haakte daar succesvol op in met de lancering vanaf 2011 van de SPDR Dividend Aristocrats, een vijftal ETF's die samen de volwassen markten dekken.

De vijf Dividend Aristocrats van SPDR

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Philippe Roset (zie foto), hoofd van SPDR ETF's Nederland: "Inmiddels zijn we de grootste ETF-uitgever in Europa in het dividendsegment."

 

Dividendstrategieën

Het onderscheidende karakter van de SPDR Dividend Arisocrats-ETF's heeft de populariteit van deze ETF's ongetwijfeld geholpen. In tegenstelling tot de bekende hoog dividendstrategie, die door zijn hoge bèta juist goed presteert tijdens marktrallys, maar tijdens mindere beursperioden ook harder daalt, kiest State Street vooral voor kwaliteitsaandelen die over een langere periode hun dividenduitkeringen laten stijgen. Niet de hoogte van het dividend, maar de kwaliteit van het aandeel is bepalend.

"Als een aandeel 10% of meer dividend uitkeert, dan is er met dat aandeel iets aan de hand. Meestal is de koers ingestort," vertelt Roset. Die extra risico's wil je als belegger niet hebben. Kwaliteit helpt de risico's te beperken. Zo ligt de beweeglijkheid van de SPDR Dividend Aristocrats-ETF's lager dan die van de markt. Dat maakt deze ETF's minder risicovol.

Zoektocht naar kwaliteit

Maar wat is kwaliteit? Welke type aandelen mogen zich volgens State Street dividend aristocrats noemen? Daarbij hanteert State Street een aantal criteria, financieel en niet-financieel.

Roset somt op: "Het moet om bedrijven gaan met een hoge winstgevendheid en een stabiele en voorspelbare omzet die in een directe relatie staat met de cashflow. De balans moet sterk zijn. Daarnaast moeten het management en de kwaliteit van de corporate governance hoog scoren. Het dividend, dat wordt uitgekeerd, hoeft niet enorm hoog te zijn, maar moet wel stabiel en stijgend zijn. Want historisch gezien renderen aandelen die een langetermijndividendgroei kennen, beter dan andere dividendaandelen en -strategieën."

De kwaliteitscriteria van State Street

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Om de spreiding van de portefeuille te optimaliseren, zijn er maxima gesteld aan de landen- en sectorwegingen. Die caps verschillen per regio. Roset: "De MSCI werkt niet met een landencap. Zo is de VS in zijn eentje goed voor 55% van de totale MSCI World. Nu de VS als eerste het einde van de cyclus nadert, lijkt het mij verstandig om de VS niet teveel weging te geven."

Positieve marktomstandigheden

Roset ziet nu betere redenen dan ooit om de relatief defensieve dividendstrategie te omarmen. De belangrijkste reden is de terugkeer van de volatiliteit, die beleggers dwingt om de aandelenbeurs voorzichtiger te benaderen. "Door meer op kwaliteitsaandelen te focussen kunnen negatieve rendementsuitslagen bij neergaande markten worden beperkt."

Ondanks de groeiene beursonrust ziet Roset de beste kansen voor aandelen. "Zowel de economische omstandigheden als de winstgroei van bedrijven ontwikkelen zich nog altijd positief." Maar met de huidige hoge waarderingen, geopolitieke onrust en het naderende einde van de goedkoop geldpolitiek van de centrale banken is een behoedzamere houding wel zo gepast, meent Roset.

Lees meer

Assetallocatie