Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Junk in de ramsj

Staatsobligaties waren nog nooit zo impopulair, zo blijkt uit de nieuwste assetallocatieconsensus. High yield-obligaties staan voor het eerst sinds 2012 op verkopen. Wat is dan wel populair?

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatie-opinies van fondshuizen, assetmanagers en beleggingsresearchers. Wat adviseren zij op dit moment? Wat zijn de adviesverschillen met een maand eerder?

Risk-on blijft

Aandelen blijven onverminderd de meest aantrekkelijke beleggingscategorie en staat samen met grondstoffen en vastgoed op overwogen. Kortom, we zitten nog altijd in een risk on-situatie.

Japan favoriet

De regio-allocatie blijft bijzonder. Er is geen regio die negatief wordt beoordeeld, maar de VS wordt bestempeld als de minst aantrekkelijke regio. De aanbevelingen voor Europa, emerging markets en Japan blijven onverminderd positief. Japan wordt nu als de meest aantrekkelijke regio beoordeeld met 71,2% van de recommandaties op overwegen.

De financials komen eraan

Op sectorniveau heeft technologie inmiddels concurrentie gekregen van financials. Beide sectoren gelden als bijna even aantrekkelijkheid. Tech heeft nu wel de laagste score sinds de start van de assetallocatieconsensus in 2012.

Maar liefst 16,7% van de koopaanbevelingen voor tech werd in de afgelopen maand verlaagd. De twee sectoren met de consensusaanbeveling onderwogen, te weten consumer staples (-8,2%) en telecom (-7,53) behoren ook tot de minst presterende sectoren.

Beleggers willen geen staatsobligaties

Obligaties blijven de minst aantrekkelijke beleggingscategorie. Na een klein herstel in de eerste maanden van 2018, zijn er afgelopen maand weer nieuwe neerwaartse aanpassingen gedaan.

De adviezen voor staatsobligaties blijven daarbij opvallen. In meer dan 93% van de assetallocatierapporten staat deze categorie op onderwegen. Dit is de slechtste score ooit. Bijna alle beleggers verwachten blijkbaar een rentestijging.

Emerging market debt en inflation linked-obligaties zijn duidelijk favoriet, maar in het eerste kwartaal zit de consensus er qua performance duidelijk naast. Verrassend is wel dat ook afgelopen maand staats- en bedrijfsobligaties beter presteerden dan de andere obligatiecategorieën.

Ook geen high yield-obligaties

Bijzonder is ook de adviessituatie voor high yield-obligaties. Met nog slechts 19,6% van de adviezen op overwogen is dat de laagste score sinds 2012. 

Wat is de assetallocatieconsensus?

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatie-visies van fondshuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy- als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde, de consensus.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen