Nieuws

Outperformance van factoren is niet zeker

Factorbeleggen is profiteren van marktafwijkingen. Maar wat als deze straks niet meer bestaan, vraagt Joe Wiggins van Aberdeen Standard Investments zich af. Hoe komt u daar tijdig achter?

Joe Wiggins, fondsmanager bij Aberdeen Standard Investments, gelooft in de meerwaarde van factorbeleggen. Vooral het inzetten op de factoren value (waarde), momentum (trend) en omvang (smallcaps) kan, doordat er meer risico wordt genomen, ook meer rendement opleveren.

Toch worstelt Wiggins met een probleem, vertelt hij in zijn blog. Hij baseert zijn vertrouwen in deze drie factoren op het verleden. De afgelopen decennia hebben de drie factoren prima gewerkt, maar wat zegt dat over de toekomst?

Want stel dat de marktanomalie die een bepaalde factor drijft, niet meer bestaat. Wiggings geeft toe dat hij de kans erop klein acht, maar uitsluiten kan hij het niet. Om vier redenen is het volgens hem bijna onmogelijk om dit risico te identificeren en kwantificeren.

  1. De fundamenten van risicopremies zijn economisch en psychologisch van aard. Het bestaan van risicopremies zijn niet te terug te vinden in data. Alle verklaringen voor de outperformance van factoren zijn aannames. Maar als de oorzaken van het bestaan van risicopremies niet vaststaan, dan is het heel lastig om te zien dat deze veranderen.
  2. Voor het bewijs dat een factor werkt zijn tientallen jaren van data nodig. Om aan te tonen dat een factor zijn werkzaamheid heeft verloren, is dezelfde lange periode nodig. Die tijd heeft een belegger niet.
  3. Als een factor over een langere periode niet meer werkt, kan deze factor in korte periodes alsnog outperformen. Beleggers kunnen hierdoor op het verkeerde been worden gezet. Zodra een factor dood wordt verklaard, zal die net extra sterk presteren. Het is moeilijk om cyclisch en structureel van elkaar te onderscheiden.
  4. Tenslotte helpt de fondsindustrie ook niet mee. Het is niet in het belang van de industrie toe te geven dat een factor zijn langste tijd heeft gehad. In de fondsindustrie wordt tegenwoordig goud geld verdiend met factorbeleggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie