Nieuws

Amundi AM koopt Russische obligaties

Ook de nieuwste diplomatieke rel tussen Rusland en het westen heeft geen effect op het Ruslandadvies van Amundi AM. De Franse vermogensbeheerder blijft positief over Rusland.

Is het met de koerscorrecties in de VS en Europa misschien een goed idee om te beleggen in Russische schulden, ook al leidt de diplomatieke rel over een vermeende Russische gifgasmoord in het Verenigd Kninkrijk tot steeds meer politieke spanningen? Sergei Strigo, hoofd emerging market-schulden en valuta bij Amundi Asset Management, denkt van wel.

"Wij zien Rusland en de roebel nog altijd als een goede belegging," zegt Strigo tegen Bloomberg. Daar verandert de vergiftiging van de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia voorlopig niets aan. Strigo zegt zich pas zorgen te maken als sancties het investeringsklimaat negatief veranderen en daarmee ook de vooruitzichten van economische groei.

Het is de olieprijs, stupid!

Politieke sancties zonder economisch effect vreest hij niet. Strigo wijst 2014 toen Rusland de hele Westerse wereld over zich heen kreeg vanwege de Krim-annexatie. Op de obligatiemarkt had dat aanvankelijk nauwelijks effect.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Pas toen de olieprijzen gaandeweg 2014 en 2015 steeds verder wegzakten, beleefde Rusland een korte schuldencrisis. Amundi kijkt daarom liever naar de economische vooruitzichten en die zijn “met de olieprijzen op de huidige niveaus erg goed.”

De olieprijs is inderdaad aan een sterke fase bezig. Sinds begin 2016 is de prijs voor een vat Noordzeeolie opgeklommen van onder de 30 dollar tot bijna 70 dollar, een winst dus van 133%. Dat heeft Rusland geholpen een twee jaar lange recessie achter zich te gelaten. Vorig jaar groeide het Russische bbp met 1,4%. De verwachtingen voor de komende twee jaar liggen rond de 2%.

Gevaarlijke groene energie

Geen economische groei-explosie dus, maar groei genoeg voor Amundi om vorige week in te schrijven op de emissie van een Russische euro-staatsobligatie van vier miljard dollar. “We zijn al een tijdje overwogen in Rusland, en daar verandert niets aan."

Amundi is niet de enige die positief is over Rusland. UBS en J.P. Morgan Asset Management spraken een paar weken geleden bijvoorbeeld ook hun optimisme uit. Poetin zelf heeft een doelstelling uitgesproken van 2,1% reële groei per jaar. Op de lange termijn ziet hij slechts een grote hindernis, en dat is de vergrijzing en krimp van de Russische bevolking.

De meeste analisten wijzen daarnaast op de verlammende werking van corruptie en de door olie gedomineerde economie, wat Rusland op de lange termijn kwetsbaar maakt voor de opkomst van groene energie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie