Nieuws

Marktonrust maakt beleggers blijkbaar hebberig

In maart is het wereldwijde beleggingsvertrouwen gestegen. De aandelen-sell off van eind februari werd blijkbaar als een koopkans beoordeeld. Komen beleggers van een koude kermis thuis?

Na de sell off in februari bleken institutionele beleggers weer bereid om risico te nemen. Dat blijkt uit de maandelijkse Investor Confidence Index die State Street vandaag bekend maakt.

Wereldwijd steeg het beleggingsvertrouwen met 4,8 punten naar 111,9. Het vertrouwen onder Europese beleggers steeg met 1,6 punten licht naar 102,1 terwijl Amerikaanse beleggers de grootste stijging lieten zien: met 5,8 punten naar 109,8. Ook in de opkomende markten ging het vertrouwen omhoog, met 1,3 punten naar 109,6.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 33,1 biljoen dollar in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Onrust weg?

Kenneth Froot, emeritus hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de Index: “Na de volatiliteit in februari lijken beleggers in alle regio’s die we bijhouden risico weer te omarmen. Toenemende retoriek over protectionisme en het risico op een handelsoorlog spelen echter nog steeds en kunnen het vertrouwen beschadigen.”

Tja, Froot blijkt een prima voorspeller. Nadat institutionele beleggers in de eerste maartweken aan de koopkant stonden, sloeg de onrust de laatste dagen weer toe.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen