Nieuws

De real-assetmanager is in opmars

Bij institutionele beleggers staat er een nieuw topmanager op. De vastgoedmanager moet steeds vaker een real-assetmanager boven zich dulden.

Er is een nieuw soort manager in opmars bij vermogensbeheerders, pensioenfondsen en institutionele beleggers: de real-assetmanager. Dat zegt Kathryn Saklatvala, Director of Investment Content bij investment consultant Bfinance in het rapport Rethinking Real Assets.

"Tien jaar geleden was het nog heel moeilijk om ook maar een naam te noemen van een real-assetmanager bij een vermogensbeheerder”, zegt Saklatvala. “Maar nu is dat doodnormaal." 

Bosbouw en zonnepanelen

Met real assets bedoelt Bfinance een combinatie van real estate (vastgoed) en alle andere investeringen voor de lange termijn met een vaste inkomstenstroom. Het gaat dan bijvoorbeeld om landbouwgrond, bosbouwbedrijven, infrastructuur, vliegtuigen en groene energie (zonnepanelen en windmolens).

Volgens Peter Hobbs, Managing Director Private Markets bij Bfinance, zijn dit investeringsterreinen die goed met elkaar te combineren zijn. Het past bovendien bij het streven van institutionele beleggers naar een zo gevarieerd mogelijke real- assetportefeuille met inkomsten die meeveren met de inflatie.

Liquiditeit en bouwkosten

Daar staan natuurlijk ook een paar risico's tegenover die het de real-assetmanager niet eenvoudig maken de traditionele vastgoedmanager te verslaan. De bouwkosten kunnen bijvoorbeeld hoger uitvallen dan geraamd, of een tolweg kan pas later in gebruik worden genomen. En er is het probleem van de beperkte liquiditeit van real assets, die het voor de meeste particulieren een ongeschikte beleggingscategorie maakt (tenzij ze heel rijk zijn). 

Voor particulieren zijn er wel indirecte mogelijkheden. Zo zijn er steeds meer vermogensbeheerders met aparte infrastructuurfondsen. In 2017 was Macquarie uit Australië marktleider op het gebied van infrastructuurbeleggingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie