Nieuws

Financials grote winnaars van economisch herstel

Financials zijn nu interessant. Er is namelijk geen andere sector die zoveel profiteert van een combinatie van hogere economische groei en een oplopende rente.

Financiële aandelen hebben twaalf geweldige maanden achter de rug. De MSCI World Financial Index steeg met meer dan 20%, waarmee alleen de technologiesector moest worden voorgelaten. En de koek is nog niet op, zeggen analisten. Er is namelijk geen andere sector die zoveel profiteert van een combinatie van hogere economische groei en een oplopende rente. En op beide fronten ziet het er goed uit.

State Street wijdde er afgelopen week niet voor niets een rapport aan. De belangrijkste activiteit van banken, zo zegt State Street, is nog altijd het uitlenen en aannemen van geld. Voor beide activiteiten wordt rente gevraagd en geboden. Het verschil – de nettorentemarge - is pure winst voor de bank.

Hogere NIM 

Deze nettorentemarge wordt in het Engels uitgedrukt als de NIM (net intrest margin) en is de afgelopen drie jaar flink gestegen. Zo werd 2015 nog begonnen met een NIM beneden de 3%, terwijl grote banken nu kunnen rekenen op rond 3,2%, blijkt uit een rapport van Deutsche Bank.

Een verschil dus van ruim 20 basispunten, wat op het eerste gezicht misschien niet spectaculair klinkt, maar bij een leenvolume van wereldwijd duizenden miljarden per jaar tikt dat wel aan.

State Street ziet naast de hogere NIM nog drie andere redenen om financiële aandelen te kopen:

Regulering bereikt top

1. Bank en verzekeringsaandelen reageren sterk op de conjunctuur. Immers hoe meer economische groei, des te meer vraag er is naar leningen en andere financiële diensten.

2. Bankaandelen hadden de laatste jaren veel last van extra regulering. Dat heeft grote kosten met zich meegebracht. Het ergste is volgens State Street echter achter de rug. 

3. Banken en verzekeraars hebben nu veel sterkere balansen dan acht jaar geleden te midden van de kredietcrisis. Toen moest er daarom voortdurend worden gevreesd voor aandelenemissies. Nu is er daarentegen een goede kans op meer dividend, inkoop eigen aandelen en/of fusies en overnames.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen