Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Europese infrastructuurmarkt maakt inhaalslag

Infra is een populaire alternatieve belegging onder professionele partijen. Maar is er wel genoeg aanbod om aan de appetite van beleggers te voldoen? In Europa lopen landen als Spanje en Ierland hun achterstand in ieder geval in, aldus Declan O’Brien, senior analist infrastructuur bij UBS Asset Management.

In OESO-landen wordt relatief nog weinig belegd in infrastructuur. Als percentage van het beheerd vermogen is er 1,1% geïnvesteerd in deze beleggingscategorie. Volgens onderzoeksbureau Preqin zijn institutionele beleggers erg geïnteresseerd in infrastructuur.

In een enquête zegt 89% van beleggers die al in deze beleggingscategorie zitten, dit jaar meer geld te alloceren naar infra. Maar zijn er wel genoeg projecten om aan de honger naar yield van grote beleggers te voldoen?

“Wereldwijd is er inderdaad het nodige dry powder beschikbaar dat institutionele beleggers in infra willen steken. Maar infra is niet voor alle beleggers met diepe zakken even geschikt. Voor private equity-partijen is de looptijd van de projecten wellicht te lang. En die willen ook sneller toegevoegde waarde zien van hun investering. Deze partijen investeren daarom ook in aan infra gerelateerde beleggingen, zoals de verhuur van trappen en bagagebanden op vliegvelden. Dat kunnen ook projecten en/of contracten zijn die korter duren, ” aldus O’Brien.

Inhaalslag in Europa

Aanbod is er zeker wel. “De wereldeconomie draait goed. En infrastructuurplannen zijn er ook genoeg, maar de aanlooptijden bij een zogenoemd green field-project (als er nog helemaal niks is ontwikkeld) zijn lang. Er is in Europa echter een inhaalslag gaande. Landen die door de crisis jarenlang minimaal hebben geïnvesteerd in infrastructuur, zoals Spanje en Ierland, willen die achterstand inhalen.”

En wat er ook voor kan zorgen dat er genoeg projecten zijn voor alle geïnteresseerde beleggers, is dat de banken niet meer zo happig zijn op de financiering hiervan.

O’Brien: “Onder Solvency II moeten ze dit soort investeringen op de balans houden. Vroeger vonden banken het geen probleem om voor 20 jaar infra debt op de balans te hebben, nu wel. Het ligt dus voor de hand dat het deel van de markt dat nu door verzekeraars en pensioenfondsen wordt gefinancierd, zal groeien ten kosten van investeringen door banken.”

Verschillen tussen landen en markten

Tussen Europa en de VS zijn nog de nodige verschillen “In de VS is de sector verder ontwikkeld, zijn er meer soorten projecten om uit te kiezen. In Europa zijn het tot nu toe vooral vliegvelden, tolwegen en infrastructuuraandelen waarin belegd kan worden. In Nederland is de PPP-sector (public-private-partnerships) relatief groot. Interessant, maar door de risicostructuur van zo’n fonds – publiek geld - is het rendement van deze projecten doorgaans lager dan in geheel private-projecten.”

Trump heeft natuurlijk aangekondigd meer in infra te willen investeren. Daar heeft hij in 2017 niet zoveel over gesproken, volgens O’Brien omdat die projecten nog niet gefinancierd zijn. “De overheid heeft daarvoor niet veel geld beschikbaar. Het is wel positief voor de sector dat de president dit roept. Wij vinden de duurzame energiesector in de VS interessant. Ook zonder federaal geld, kunnen daarin interessante investeringen gedaan worden.”

Wat betreft de structuur van de markt zijn er ook verschillen. Er zijn in Europa meer kleinere projecten, waardoor grote beleggers daar niet een-op-een in kunnen investeren. Dan zou hun aandeel in het project te groot worden. Dus een fonds of een pool van projecten is voor hen beter voor de spreiding.

Het is namelijk vaak wel zo dat kleinere projecten een aantrekkelijker rendement. In 2016 hadden meer dan 54% van de deals in de private markt een waarde van minder dan 100 miljoen, aldus een rapport van UBS Asset Management.

 

verdeling infrastructuurbeleggingsmarkt 2016

Infra en ESG

Hoe duurzaam zijn de infrastructuurprojecten? “Tot vijf jaar geleden was ESG in deze sector geen thema, niet altijd uit desinteresse, maar omdat sommige projecten ook al ESG-positief waren. Wat ik daarmee bedoel is dat infra bijvoorbeeld ook een rol speelt bij de transitie van de energiesector naar meer duurzaam. Het verschil nu is dat beleggers ook willen weten hoe duurzaam hun infrabelegging is omdat ze dat zelf moeten rapporteren. Wij houden daarom zelf een score bij voor onze infrabeleggingen, zodat we ze kunnen laten zien hoe duurzaam bepaalde projecten zijn.”

Maar duurzaam is in sommige landen nog wel relatief. “Als China een gascentrale neerzet in plaats van een kolencentrale, ja dan is dat nog niet superschoon, maar alles beter dan kolen. En veel PPP-projecten hebben een duurzame insteek. Maar zowel in Europa als de VS is die markt soms nog wel wat ondoorzichtig, omdat er per staat of land andere regels of aanbestedingen worden gehanteerd.”


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie