Nieuws

Risk on!

Nooit kochten Europese beleggers meer ETF's dan afgelopen maand. Vooral aandelen waren populair. Detlef Glow van Lipper heeft de cijfers.

De Europese verkopers van ETF's hebben een prima maand achter de rug om een understatement te gebruiken. In januari steeg het totaal beheerde Europese ETF-vermogen van 632,5 miljard euro naar 652,9 miljard euro. Dat is een recordstand.

De stijging van 20,4 miljard euro was grotendeels het gevolg van de instroom van nieuw kapitaal. Europese beleggers kochten voor 12,5 miljard euro ETF's. Dat was de grootste maandelijkse inflow ooit. Koerswinst droeg voor 7,8 miljard euro bij aan de toename van het beheerde Europese ETF-vermogen.

Vooral aandelen-ETF's (+11,0 miljard euro) waren in januari populair. De verkoop van passieve obligatiefondsen (+1,6 miljard euro), grondstoffen-ETF's (+0,4 miljard euro) en multi-asset-ETF's (+0,02 miljard euro) bleven ver achter. 

Risk on!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lipper heeft de Europese ETF-markt uitgesplitst in 152 subcategorieën. Het zal niet verbazen dat vooral aandelencategorieën waren. De Top 3 van populairste ETF-bestemmingen waren afgelopen maand wereldwijde aandelen (+2,3 miljard euro), Europese aandelen (+1,4 miljard euro) en aandelen eurozone (+1,3 miljard euro).

Uitstroom was er in januari ook. Europese high yield was de grootste verliezer (-0,3 miljard euro), gevolgd door Duitse aandelen (-0,3 miljard euro) en ETF's die buiten elke categorie vallen (-0,3 miljard euro). 

Winnaars en verliezers

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de 49 in Europa actief zijnde ETF-verkopers deed iShares (+5,0 miljard euro) afgelopen maand de beste zaken. Uiteraard! De dochter van BlackRock heeft in Europa een marktaandeel van iets meer dan 46%. De nummers twee en drie van januari, Xtrackers (+1,9 miljard euro) en UBS ETF (+1,6 miljard euro), hadden over omzet ook geen klagen.

Topverkopers

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte, welke individuele ETF verkocht in de eerste maand van 2018 het beste? Dat was de iShares STOXX Europe 600 (+1,1 miljard euro), die in zijn eentje goed was voor maar liefst 8,8% van de totale inflow in januari.

De populairste ETFs

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie