Nieuws

Bridgewater ziet Europese aandelen niet zitten

Hedgefonds Bridgewater heeft geen vertrouwen in Europese aandelen. Het heeft een short-positie van 22 miljard dollar opgebouwd.

Dit blijkt uit meldingen van het hedgefonds. Bridgewater is een van de meest succesvolle hedgefondsen ter wereld en heeft een totaal belegd vermogen van 160 miljard dollar. Het bedrijf geeft geen toelichting op de short-positie.

Het is daarom niet duidelijk in hoeverre er een longpositie in (andere) Europese aandelen tegenover staat. Ook is niet duidelijk in hoeveel tijd de shortpositie is opgebouwd. Bridgewater moet net als andere financiële partijen melding maken van de shortposities die het heeft opgebouwd in Europa.

Dat is noodzakelijk als deze shortposities een bepaalde grens overschrijden. In de Verenigde Staten is dat niet het geval. Dat is een gevolg van nieuwe Europese regelgeving sinds de kredietcrisis.

Vooral short Duitse aandelen

Bridgewater is opgericht door Ray Dalio. Deze sprak vorige maand in Davos over zijn zorgen over de euforie op financiële markten. Er was in zijn ogen slechts een geringe onverwachte rentestijging noodzakelijk om een crisis op deze markten te veroorzaken.

Uit de door Bridgewater gedeponeerde gegevens blijkt dat het fonds shortposities heeft opgebouwd in onder andere Unilever, Deutsche Bank en Siemens. Het gaat echter niet zozeer om de speculatie tegen individuele bedrijven.

Bridgewater staat volgens James Heliwell van de Lex van Dam Trading Academy niet bekend om de focus op individuele bedrijven. De shortposities zijn volgens hem een uiting van zorgen over bredere economische ontwikkelingen. De belangrijkste shortposities zijn opgebouwd in Duitsland, waar het om een totaalbedrag van 7,3 miljard dollar gaat.

De speculaties tegen Franse bedrijven bedragen totaal 4,5 miljard dollar. Uit de documentatie blijkt dat Bridgewater de shortposities van Nederlandse, Spaanse en Ierse bedrijven heeft verminderd. De shortposities ten aanzien van Duitse en Italiaanse bedrijven zijn juist verhoogd. In het laatste geval gaat het bijvoorbeeld om de bank Unicredit en Enel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's