Nieuws

Het inflatiespook staat voor de deur. Dus?

Hogere inflatie is de reden dat Optimix nu waarde-aandelen, financials en Japanse aandelen koopt.

Het zal volgens Optimix niet lang meer duren totdat beleggers echt zenuwachtig worden van het inflatiespook dat rondwaart. Dat is zeker terecht als inflatie een eigen leven gaat leiden en uit de hand loopt. Dan zijn centrale banken genoodzaakt een streng monetair beleid te voeren, schrijft het trio Ivan Moen, Jaap Westerling en Michel Alofs in de maandelijkse nieuwsbrief van Optimix.

De ECB heeft net als de Fed de doelstelling om de inflatie net onder de 2% te houden. De inflatie in Europa en in de VS staat al behoorlijk lange tijd ruim onder de 2%, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen.

Aanjagers inflatie

"In de VS is de werkloosheid gedaald tot 4,4%, terwijl de nominale economische groei in 2017 eveneens 4,4% bedroeg. Dat mag gerust een robuuste groei genoemd worden. Ook de vooruitzichten voor 2018 zien er rooskleurig uit. Het is daarom des te opvallender dat President Trump de economie nog eens extra wil stimuleren met belastingverlagingen om zo nog meer werkgelegenheid te scheppen. Dit kan de prijzen voor productiemiddelen opdrijven."

Daarnaast zorgen volgens Optimix de al hogere olieprijs en lagere dollar voor opwaartse druk op het algemeen prijspeil. De reeds krappe Amerikaanse arbeidsmarkt heeft de lonen al fors doen stijgen. "Als de economische groei en de fiscale impuls voor nóg meer krapte op de arbeidsmarkt zorgen, zal dit zijn effect hebben op de inflatie."

Inflatiekansen

Maar de vermogensbeheerders van Optimix denken dat de trend van een gematigde inflatie slechts tijdelijk zal worden doorbroken, want veel van de inflatie-aanjagers verdwijnen namelijk weer geleidelijk.

Desondanks verwacht Optimix hogere rentes. Dat biedt beleggers vooral kansen in waarde-aandelen, financials en Japanse aandelen. "De geschiedenis wijst uit dat bij een oplopende rente waarde-aandelen beter presteren dan groei-aandelen. Waarde-aandelen zijn relatief goedkoop en bewegen meer cyclisch. "Zij doen het beter als de economie groeit en de rente oploopt."

Ook financiële waarden profiteren bovengemiddeld van een aantrekkende economie. Er worden meer kredieten verstrekt terwijl wanbetalingen op verstrekte leningen minder voorkomen. "Daarnaast hebben banken profijt van stijgende winstmarges indien de rente oploopt." 

Dollar verzwakt verder

Ten slotte is er volgens Optimix een duidelijk verband tussen een stijgende Amerikaanse rente en Japanse aandelen. "Japanse beursgenoteerde ondernemingen zijn bovengemiddeld export-georiënteerd en gevoelig voor de mondiale bedrijvigheid. Als de groei van de wereldeconomie positief verrast en bovendien extra wordt aangezwengeld vanuit Amerika zal dit goed uitpakken voor de Japanse beurs."

Europa dan? "In Europa kan de rente eveneens gaan oplopen, maar dan meer als gevolg van de sterke ontwikkeling van de Europese economie ten opzichte van de Amerikaanse economie. De euro zal op middellange termijn sterker worden en naar verwachting tot 1,35 dollar stijgen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie