Nieuws

De twee kopzorgen van Opec

De stijgende olieprijs is voor het oliekartel Opec bron van toenemende zorg. Een hogere olieprijs stimuleert Amerikaanse schalie-olieproducenten om meer olie naar boven te halen. Daarnaast schaadt het de vraag.

Vooralsnog lijkt echter nog geen sprake van een afnemende vraag. Daar zorgt de sterke wereldwijde economische groei wel voor. De productie van schalie-olie in de VS begint wel flink op te lopen. De Amerikaanse productie bereikte afgelopen maanden volgens Bloomberg een recordniveau.

Begin jaren zeventig bedroeg de Amerikaanse olieproductie nog tien miljoen vaten per dag. Sindsdien daalde de productie gestaag om tijdsens de laatste grote crisis op vier miljoen vaten per dag uit te komen. Maar nieuwe schalietechnologie resulteerde sinds 2014 voor een snelle stijging van de Amerikaanse productie om thans op ruim tien miljoen vaten uit te komen.

Daarmee produceert de VS even veel olie als Saoedi-Arabië en wordt de achterstand ten opzichte van Rusland (elf miljoen vaten) snel ingehaald.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meer olie-alternatieven

De Amerikaanse schalie-olieproductie begint de Opec steeds meer zorgen te baren. De Amerikaanse oliebaronnen hoeven zich immers niet aan Opec-afspraken te houden. Sterker, zodra Opec-leden afspreken om de productie te verminderen om de prijs op te drijven, zetten ze in de VS de productiekraan verder open. 

Door de recente prijsstijging worden olie-alternatieven wel steeds aantrekkelijker. Het is daarom slechts een kwestie van tijd totdat, naast de stijgende schalieproductie in de Verenigde Staten, ook de tweede grote zorg van de Opec werkelijkheid wordt.

Er wordt dus met spanning uitgezien naar de olievraagvoorspellingen die zowel Opec als het International Energy Agency deze week zullen publiceren. Als de wereldwijde vraag daalt naar minder dan 1,53 miljoen vaten per dag, dan hebben de Opec-landen een probleem. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen