Nieuws

Volatiliteit op aandelenmarkten is gezond

Een beetje onrust op de aandelenmarkt is heel normaal. Het gebrek aan volatiliteit van het afgelopen jaar was veel merkwaardiger.

Dat stelt Robert Kaplan, president van de Federal Reserve in Dallas in een interview met Bloomberg Television. Reuring op de beurs is in zijn ogen gezond.

Hij verwacht niet dat de sterke koersdalingen van de laatste dagen een negatief effect op de economische groei zullen hebben. De stijgende volatiliteit is volgens Kaplan noodzakelijk om diverse verstoringen te verhelpen die de afgelopen maanden op financiële markten zichtbaar werden.

Hij zegt verder dat het gebrek aan volatiliteit in de afgelopen maanden historisch gezien ongebruikelijk was. In de afgelopen week zijn beurskoersen gedaald en is de rente op obligatiemarkten gestegen.

Inflatie naar 2%

Dat komt voor een deel door zorgen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente scherper zal verhogen. De inflatie kruipt immers richting het gewenste niveau van 2%.

Het betekent dat de VIX-index de afgelopen dagen uit is geslagen. Dit volgt op een periode waarin sprake was van een zeer ongebruikelijk kalmte van de index.

Kaplan zit dit jaar niet in het comité van Federal Reserve-vertegenwoordigers die over het rente beleid stemmen. Hij geeft echter aan dat hij de afgelopen weken meer vertrouwen in de economische groei in de Verenigde Staten heeft gekregen.

Zeker drie renteverhogingen

Zes maanden geleden ging hij nog uit van twee of drie renteverhogingen dit jaar. Nu is hij er vast van overtuigd dat dit jaar drie renteverhogingen zullen worden doorgevoerd.

Kaplan geeft aan dat de hogere renteverwachtingen geen negatieve effecten sorteren voor de economische groei. Dat zou het geval zijn als de kredietgroei in gevaar komt. Daarover maakt hij zich geen zorgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie