Nieuws

Dollar groot effect op winsten Zwitsers

De Zwitserse centrale bank is megawinstgevend. Maar pas op, de meeste winst komt van buitenlandse aandelen en winsten. En die zijn gevoelig voor valutaschommelingen.

Alleen al in januari liep de aandelenkoers van de Zwitserse centrale bank SNB 75% op. Naar de reden erachter blijft het gissen, aldus de WSJ. Alhoewel, de megawinst van de centrale bank zou de populariteit van de aandelen, die overigens vooral in handen zijn van de Zwitserse kantons, kunnen verklaren. 

De WSJ: "The SNB said earlier this month that it earned a record-high profit of 54 billion francs ($57.3 billion) in 2017. But these were paper profits on the valuation gains from the SNB’s 760 billion francs in holdings of foreign stocks and bonds. Some of those gains would vanish if the franc strengthens against the euro and dollar, as it has this week."

En daar zit 'm de kneep. De centrale bank van Zwitserland beschermt zijn buitenlandse reserves niet tegen wisselkoersschommelingen, aldus de schrijvers van valuewalk.com.

Dollar een probleem

Volgens Valuewalk is de Zwitserse centrale bank SNB alleen maar geïnteresseerd in het maken van winst. Daarom verplicht het banken om te betalen voor hoge tegoeden die worden aangehouden bij de centrale bank.

Dit gebeurt in een poging om de waarde van de Zwitserse munt te drukken. Daar komt echter weinig van terecht. De Amerikanen lieten immers vorige week nog weten dat de dollar hun munt is en vooral ons probleem is. 

Lees ook: Oh ohh, Mario Draghi is boos

Volgens Valuewalk is de winst van de Zwitserse centrale bank aanzienlijk meer dan de winst van dure Zwitserse private banken, zoals Pictet en Lombard, bij elkaar. Op een gezamenlijk beheerd vermogen van 1800 miljard Zwitserse franken werd ongeveer 1,8 miljard frank verdiend.

De dollar noteert 0,93 ten opzichte van de frank. De Zwitserse bank gebruikt een deel van de winst om buitenlandse reserves op te kopen. Zo heeft de Zwitserse centrale bank ongeveer 90 miljard dollar aan Amerikaanse aandelen in bezit. Wat de dollar zal doen in 2018, heeft dus een groot effect op de winst van de Zwitsers. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen