Nieuws

Beleid Fed koersvast

Morgen zit Janet Yellen voor de laatste keer de Fed-vergadering voor. Vuurwerk wordt er zeker niet verwacht, aldus Mohamed El-Erian.

El-Erian gaat ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank de recente cijfers over de Amerikaanse economie zal gebruiken om het beleid voort te zetten. Dat betekent dat er dit jaar drie renteverhogingen zullen worden doorgevoerd.

Alle drie de verhogingen zijn kleine stapjes van iedere keer 25 basispunten. De eerstkomende verhoging zal waarschijnlijk in maart zijn.

Niet alleen waren de cijfers over de economische groei robuust. De depreciatie van de dollar helpt de Federal Reserve bij het uitvoeren van het geïndiceerde beleid. Volgens El-Erian is er geen reden om te verwachten dat er een extra renteverhoging, of juist één minder zal worden doorgevoerd.

Wat gaan Europa en Japan doen?

Hij denkt dat de risico’s voor te hard ingrijpen of te afstandelijk reageren met de geanticipeerde drie verhogingen in evenwicht zijn. El-Erian verwacht niet dat de Federal Reserve veel woorden vuil zal maken aan de pogingen om de balans van de centrale bank in te krimpen.

Het beleid blijft volgens El-Erian ongewijzigd. Wellicht dat de Amerikaanse centrale bank een indicatie zal geven hoe deze reageert op eventuele toekomstige schokken.

Omdat er geen verrassingen te verwachten zijn van de bijeenkomst van de Federal Reserve, gaat de belangstelling van analisten uit naar mogelijke verwachtingen rondom de verandering van het monetaire beleid in Japan en Europa.

Lees ook: Ohh ohh, Mario Draghi is boos

 

Alle lof voor Yellen

Het is niet waarschijnlijk dat de Amerikaanse Federal Reserve bij zal dragen aan deze discussie. De bank zal volgens El-Erian uitgebreid stilstaan bij het aanstaande vertrek van voorzitter Janet Yellen. Dit is de laatste bijeenkomst die ze voorzit.

Ze zal worden geprezen voor het beleid van de afgelopen jaren. De Amerikaanse centrale bank is er tot nu toe in geslaagd om het extreem ruime monetaire beleid van de voorgaande jaren om te buigen in de richting van beleid dat als normaal kan worden gekwalificeerd.

De Fed en Yellen verdienen lof dat dit is gebeurd zonder dat de groei van de Amerikaanse economie in gevaar is gebracht. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie