Nieuws

Belastingverlaging helpt Amerikaanse economie niet

De Amerikaanse belastingverlaging zal nauwelijks voor economische groei zorgen. Sterker, het overheidstekort loopt extra op, terwijl delen van de huizenmarkt dreigen te stagneren. Dat blijkt uit een kritische analyse van kredietbureau Moody's.

De recente Amerikaanse belastingverlaging zal nauwelijks voor economische groei zorgen. Dat zegt kredietbeoordelaar Moody’s. De belastingverlaging pakt vooral voordelig uit voor rijke Amerikanen en bedrijven. De eersten zullen de belastingbaten niet gebruiken om extra te consumeren, terwijl bedrijven de extra winsten voor een belangrijk deel zullen doorschuiven naar de aandeelhouders of het geld gebruiken om hun schuld te verlagen.

Volgens Rebecca Karnovitz van Moody’s komt driekwart van de belastingverlichting van 1100 miljard dollar terecht bij Amerikanen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen. Dat gaat slechts om 5% van alle belastingbetalers. Het is volgens Karnovitz niet waarschijnlijk dat deze groep de extra inkomsten zal gebruiken voor extra consumptie. Daardoor is het effect van de belastinghervorming op de economische groei gering. Immers, 70% van de Amerikaanse economie wordt gedragen door consumentenuitgaven.

De daling van de winstbelasting voor bedrijven heeft waarschijnlijk ook niet het beoogde effect. Volgens de door Karnovitz geleide Moody-analisten zullen bedrijven het belastingvoordeel niet gebruiken om meer te investeren, maar zullen zij het geld inzetten voor nieuwe overnames. Daarnaast zal het geld worden ingezet om eigen aandelen in te kopen of om de bedrijfsschuld te verminderen. Het is volgens Moody's weinig waarschijnlijk dat de extra inkomsten tot hogere investeringen leiden. 

Stijging overheidstekort

Wat wel zeker is: de belastingverlaging zorgt voor minder overheidsinkomsten. Voor de komende tien jaar gaat het om gemiddeld 1% van het nationale inkomen per jaar. Daardoor zal de overheidsschuld volgens Moody's versneld toenemen. Deze stijgende overheidsschuld komt op een moment dat de Amerikaanse Federal reserve, het stelsel van centrale banken, het monetaire beleid normaliseert. Dit heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de rente omhoog gaan. Stijgende rente en een stijgend overheidstekort resulteert in fors meer renteverplichtingen voor de Amerikaanse overheid.

Problemen huizenmarkt

De belastingmaatregelen hebben ook gevolgen voor de huizenmarkt. Amerikanen mogen minder hypotheeklasten opvoeren. Volgens de Moody’s analisten zal de lagere hypotheekaftrek ervoor zorgen dat de woningmarkt in sommige delen van het land onder druk komt te staan. Dat komt de consumptie niet ten goede. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie