Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

"Zolang de muziek draait, blijven beleggers dansen"

Maar beleggers hebben ook geen keus, ze moeten blijven beleggen, sparen is uitgesloten. Het feestje blijft nog wel even doorgaan, aldus econoom Sony Kapoor. Maar vooral Italianen moeten opletten.

Sony Kapoor, macro-econoom en verbonden aan de denktank Re-Define, verwacht dat beleggers nog wel even doordansen op het beursfeestje. Maar ze hebben ook geen andere keus. "Aan de zijlijn van de markt blijven zitten is geen optie. Het rendement op sparen is negatief. Ze moeten dus wel meedoen."

Kapoor sprak deze week voor een groep klanten op het Outlook 2018-event van Janus Henderson Investors, Pictet AM en Aberdeen Standard Investments. 

Maar is het einde van het feestje al in zicht? Nou, volgens Kapoor zitten we wel op een kruispunt. "Ja, er is economische expansie, maar welk percentage daarvan is cyclisch en welk percentage is toe te schrijven aan het enthousiasme van consumenten/beleggers?"

Kapoor noemt een aantal positieve stimulansen voor beleggers om door te dansen: 

  1. De Fed is de enige centrale bank die de rente omhoog doet. De rest is nog lang niet zover.
  2. Het IMF zei dat er nog nooit zo weinig landen ter wereld een recessie verwachten in 2019/2020.
  3. Er is overal geld om te investeren.
  4. En in veel landen sprake van fiscale stimulering/lagere belasting, zoals in de VS. 

Veel meer schuld

Maar het feest moet wel even in perspectief gezien worden. Sinds 2008 (begin van de crisis) is er tien biljoen dollar aan potentiele groei/output verloren gegaan.

De schulden van landen zijn vele male hoger dan voor de crisis en dan hebben we het nog niet gehad over de vele triljoenen die centrale banken in het systeem hebben gepompt. 

Kapoor wijst er verder op dat balansen van centrale banken zullen krimpen, de rente gestaag maar zeker omhoog gaat en demografie en productiviteit niet in alle landen de groei meer zo goed zullen ondersteunen. 

Zieke man Italië

Met name Italië zou een probleem kunnen worden. Volgens Kapoor zijn er steeds meer ouderen en trekken de jongeren weg omdat er geen werk is voor hen. "In Italië zullen kinderen het zeker niet beter krijgen dan hun ouders. Het bbp per hoofd van de bevolking daalt."

 

En wat betreft schuld zitten beleggers in Japanse en Duitse staatsobligaties in de gevarenzone. Kapoor liet een angstaanjagende grafiek zien over wat er zal gebeuren als de rente een klein beetje hoger is. 

Obligatiebeleggers zouden dus wel eens met een kater kunnen wakker worden na het feestje.  


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen