Nieuws

Het stormt altijd op de grondstoffenmarkt

Terwijl aandelenbeleggers klagen over te weinig volatiliteit, hebben grondstoffenbeleggers eerder last van te veel volatiliteit en daar is niets bijzonders aan.

Never a dull moment in de grondstoffenmarkt. Terwijl aandelenbeleggers zich amper nog kunnen herinneren wanneer de laatste correctie was, stuiteren de prijzen van grondstoffen onverminderd hard op en neer (zie onderstaande tabel, vergeet niet erop te klikken).

Daarbij is opvallend: de grondstoffenwinnaars van gisteren zijn vaak de verliezers van morgen, en omgekeerd. De olieprijs is daar een mooi voorbeeld van. In 2017 en 2016 ging de olieprijs respectievelijk met 12,47% en 45,03% (in dollars) omhoog, terwijl dezelfde olieprijs in 2014 en 2015 met respectievelijk 30,47% en 45,58% daalde.

Heftig is ook de markt van aardgas. Die stijgt en daalt jaarlijks met vele tientallen procenten. In tegenstelling tot olie, daalde de gasprijs vorig jaar met 20,70%, om het jaar ervoor nog met 59,35% te zijn gestegen.

Goud

Uitzondering is goud, de veilig haven in roerige tijden. Dit edelmetaal is van alle grondstoffen de minst volatiele. In die zin doet goud wat beleggers ervan verwachten. Nou ja, dat wil natuurlijk niet zeggen dat de goudprijs maar een beetje aankabbelt.

Vorig jaar ging de dollarprijs van goud met iets meer dan 13% omhoog. In 2013 was de situatie heel anders, want toen verloor goud meer dan een kwart van zijn waarde.

Maar of de goudprijs zich volatiel is, is voor de veiligehavenfunctie natuurlijk van ondergeschikt belang. Het enige wat telt, is dat goud meer waard wordt, zodra risicovolle assets, zoals aandelen, worden gedumpt. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie