Nieuws

De 60/40-portefeuille heeft (nu echt) zijn beste tijd gehad

Een standaardportefeuille met aandelen (60%) en obligaties (40%) lijkt zijn beste tijd te hebben gehad.

Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management constateert dat de standaard beleggingsportefeuille door veel beleggers al jaren geleden werd afgeschreven, maar dat is geheel ten onrechte.

Het gemiddelde rendement bedroeg sinds 2009 10,8%. Het afgelopen jaar bedroeg het rendement van een 60/40-portefeuille, bestaande uit S&P500 en Barclays Aggregate Bond Index, 14,5%. Als ook januari een positief rendement laat zien, waar het op dit moment naar uitziet, dan zou het volgens Batnick betekenen dat voor de veertiende maand in successie een positief rendement zou worden behaald.

Dat is in de geschiedenis slechts een keer eerder voorgekomen. De volatiliteit van een dergelijke portefeuille is ook aantrekkelijk. In 2011 is het voor het laatst geweest dat de portefeuille meer dan 5% lager noteerde dan het hoogste punt dat voor die tijd was bereikt, als naar het rendement aan het eind van de maand wordt gekeken.

Einde aan de records

Afgelopen jaar werd record op record gestapeld. Toch zijn de goede tijden voorbij. Volgens Research Affiliates zal het gemiddelde rendement van een standaardportefeuille het komende decennium jaarlijks 0,5% bedragen.

Ondanks de onterechte waarschuwingen uit het verleden is het volgens Batnick nu toch echt waarschijnlijk dat de portefeuille zijn beste tijd heeft gehad. Als een obligatieportefeuille de komende jaren een rendement zou hebben van 3%, dan betekent dit volgens Batnick dat een aandelenportefeuille de komende jaren een gemiddeld rendement van 16% zou moeten hebben om het gemiddelde rendement van de afgelopen jaren te evenaren.

Dat is onrealistisch. Hij pleit er dan ook voor om naar alternatieven te kijken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen