Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Nieuws

Wie durft nog obligaties te kopen?

Terugtrekkende centrale banken en hogere inflatieverwachtingen maken het weinig aantrekkelijk om obligaties te kopen. Toch is er van een kopersstaking in de obligatiemarkt geen sprake. Wat is daarvan de reden? Een rondje langs verschillende obligatiespecialisten.

Jenna Barnard, co-hoofd Strategic Fixed Income bij Janus Henderson Investors, vertelt dat beleggers de afgelopen decennia steevast de bereidheid van centrale banken om de rente te verhogen hebben overschat. En dat lijkt volgens haar ook dit jaar het geval.

David Karni, hoofd portfoliomanagement bij de Italiaanse bank BCC Risparmio & Previdenza, merkt op dat beleggers de afgelopen jaren inderdaad steeds zijn begonnen met overdreven negatieve verwachtingen van obligaties.

“Vanaf 2015 zijn beleggers steeds het jaar ingegaan met het idee dat obligaties het enorm slecht zouden doen, maar eigenlijk is het steeds erg meegevallen, in elk geval in Europa.”

Onderschatting markt

Toch lijkt het haast onvermijdelijk dat obligatiebeleggers het zwaar krijgen dit jaar. En dat geldt zeker voor beleggers in (Amerikaanse) staatsobligaties, zegt Beat Thoma, chief investment officer bij de Zwitserse obligatiespecialist Fisch Asset Management.

“Treasuries zijn totaal niet aantrekkelijk. Vanaf januari moet voor 20 tot 30 miljard dollar aan nieuwe kopers gevonden worden omdat de Fed is begonnen zijn balans in te krimpen,” aldus Thoma. “En daar komen in de loop van het jaar nog de extra emissies bij die gedaan zullen moeten worden om het toenemende begrotingstekort als gevolg van Trump’s belastinghervorming te financieren.”

Maar is dit niet allang ingeprijsd dan? “Gedeeltelijk misschien, maar de markten reageren vaak nog weer een keer wanneer het ook daadwerkelijk gebeurt,” zegt Thoma. “Ik denk dat de markt dit onderschat.”

Al anderhalf jaar een bear market

Bovendien bevinden Amerikaanse staatsobligaties zich eigenlijk al anderhalf jaar in een bear market, merkt Bill Gross op in zijn maandelijkse investment outlook.  

In Europa is een rentestijging nog behoorlijk ver weg, maar de rendementsvooruitzichten voor obligaties zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zelfs Europese high-yield bonds doen hun naam nauwelijks meer eer aan: met een gemiddelde yield van zo’n 2% ligt het rendement nu zelfs onder dat van tienjaars Treasuries.

Een manager van een obligatiefonds moet dus wel van heel goede huize komen om beleggers te overtuigen nu in te stappen. “Ik kan werkelijk geen obligatiefonds bedenken dat op dit moment nog waarde zou toevoegen aan onze portefeuilles,” zegt Jaap Bouma, senior portfoliomanager bij vermogensbeheerder Optimix.

Achtergesteld bankpapier aantrekkelijk

Is er dan echt helemaal niets meer te vinden op de obligatiemarkt wat de moeite waard is om in te beleggen? “Achtergesteld bancair papier heeft een heel ander risicoprofiel dan standaard fixed income, maar het is eigenlijk het enige wat nog perspectief heeft,” zegt Bouma.

“We hebben het BlueBay Financial Capital Bond Fund dat in deze asset class is gespecialiseerd.” De Italiaan Karni, die toch uit een land komt waar (particuliere) beleggers dit jaar volgens Assogestioni (het Italiaanse DUFAS) al 27 miljard euro in obligatiefondsen hebben gestoken, is al bijna net zo pessimistisch.

“Als je rekening houdt met het huidige drawdown-risico op veel obligatiemarkten, is het ook een optie te kiezen voor een combinatie van aandelen en cash en helemaal geen obligaties aan te houden.”

Flexibele fondsen favoriet

En als beleggers dan toch een allocatie naar obligaties willen? Dan kunnen ze het beste kiezen voor een flexibel fonds, vindt Karni. Zoals het Strategic Bond Fund van de Britse assetmanager Jupiter, dat hij net heeft aangekocht. Dit soort flexibele fondsen hebben het afgelopen jaar ook prima gepresteerd: het Jupiter fonds behaalde ondanks de lage rente een rendement van 4.4%.

Het populairste obligatiefonds van 2017, Pimco GIS Income dat afgelopen jaar zo’n 30 miljard euro ophaalde bij Europese beleggers, deed het zelfs nog beter, door de afgelopen drie jaar telkens een rendement van 5% te halen. Of beide fondsen het in 2018 weer zo goed gaan doen?

De beheerders denken van niet. Zowel Dan Ivascyn, de opvolger van Bill Gross bij Pimco en manager van het Income fonds, als Ariel Bezalel, die het Jupiterfonds beheert, hebben recentelijk risico teruggeschroefd. Bezalel rept in een recente blogpost van asset bubbles die weleens zouden kunnen gaan leeglopen nu de centrale banken afscheid nemen van QE.

Laat de correctie maar komen

Die 5% rendement valt voorlopig nog wel halen met high-yield obligaties, met name in de VS dan waar de yields een stuk hoger liggen dan in Europa, zegt Thoma van Fisch AM. En de kans op een marktcorrectie voor risicovolle assets is voor de komende maanden nog klein.

“De credit impulse, een leading indicator die de verandering in de beschikbaarheid van kapitaal weergeeft, stijgt nog steeds. Dat betekent dat het krappere monetaire beleid nog geen negatieve invloed op de beschikbaarheid van kapitaal heeft gehad. Bedrijfsobligaties en aandelen zouden het daarom voorlopig nog goed moeten blijven doen,” aldus de Zwitser.

Maar high yield-obligaties zijn duur, en daarmee net als andere obligaties vatbaar voor een correctie. In de regel raden assetmanagers hun klanten aan een fonds voor minimaal drie jaar te kopen. Als u daar ook zo over denkt, kunt u obligatiefondsen beter even links laten liggen. Laat eerst die correctie maar komen.

Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie