Nieuws

S&P 500 halveert als Fed-rente stijgt naar 2%

Fondsmanager Ben Inker van GMO heeft wat oude beursformules uit de kast gehaald en concludeert dat als de Fed de rente moet verhogen naar 2%, dat aandelen dan twee keer te duur zijn.

De stemming op de beurs lijkt volgens fondsmanager Ben Inker van GMO sterk op die van eind jaren '90, toen Alan Greenspan als baas van de Federal Reserve ervoor zorgde dat de inflatie onder controle was en de groei gematigd was.

Samen met internet, waar wonderen van werden verwacht voor de productiviteit, zorgde dat destijds voor een zelfs voor Greenspan ongemakkelijk beursoptimisme. Denk maar aan zijn befaamde rede uit 1996 toen hij waarschuwde voor irrational excuberance. 

Nu is het niet veel anders. Ook nu is het vertrouwen in centrale banken groot dat ze de inflatie laag houden zonder dat er een recessie uitbreekt. Het enige verschil met toen is dat de inflatie dit keer op een nog veel lager niveau ligt, net als de groei.

Het grote vertrouwen dat technologie de productiviteit omhoog duwt, is er niet meer. Het is dus nu nog meer aan de centrale banken om de hete kastanjes uit het vuur te halen.

Inflatie en werkloosheid

Beleggers vertrouwen erop dat ze hier in slagen. Maar wat als het niet zo is? Wat gebeurt er als een oude economische wet weer in werking treedt, namelijk dat lage werkloosheid leidt tot meer inflatie en een hogere rente?

In dat geval moeten beleggers zich volgens Inker opmaken voor een crash die nog harder aankomt dan die van 2001 of 2008. Inker denkt dat als in de VS de rente oploopt tot een in historisch opzicht doodnormale 2%, dat aandelen dan 50% van hun waarde moeten inleveren om terug te keren naar normale niveaus.

Obligaties zouden 25% moeten inleveren. Voor een klassieke porterfeuille met 60% aandelen en 40% obligaties betekent dat een verlies van 40%.

Nog geen vuiltje aan de lucht

Voorlopig is er nog niets dat erop wijst dat dit scenario uitkomt, maar zoals Inker het zegt is ook dat typisch. Daar waar beleggers het minst op rekenen komt vaak wel uit.

Een extra teken aan de wand is misschien wel de oude Greenspan die de laatste tijd steeds vaker op televisie waarschuwt dat het gevaarlijk is er blind vanuit te gaan dat alles goed komt. Dat kan leiden tot irrationele overdrijving met fatale gevolgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie