Nieuws

LGIM roept op tot grote voorzichtigheid

Terwijl het gros van de beleggingshuizen voor 2018 rekent op meer van hetzelfde, ziet LGIM het tamelijk somber in.

Beleggen is keuzes maken en voor 2018 is dat belangrijker dan ooit. Dat is heel kort samengevat de overtuiging van CIO Anton Eser van Legal & General Investment Manageent (LGIM). In tegensteling tot vakbroeders, die geen moeite hebben om de huidige beleggingssituatie te verbinden met het sprookje van Goudlokje, heeft Eser meer oog voor de beren dan voor Goudlokje. 

Reden van zijn pessimistische visie is de naderende verkrapping door de monetaire autoriteiten, de Fed voorop. Veel sectoren en bedrijven hebben de afgelopen jaren overleefd door de lage rente. Dit gaat volgens Eser veranderen zodra het ruime monetaire beleid wordt teruggedraaid.

Gevaarlijkse sectoren

Volgens Eser is de retailsector het belangrijkste voorbeeld van een bedrijfstak waar spelers gevaar lopen omdat ze nieuwe technologieën te traag toepassen of verliesgevende bezittingen aanhouden. Ook de energiesector kan zich opmaken voor disruptie, de steenkoolindustrie voorop.

Eser: "De steun van de centrale banken heeft onderliggende structurele problemen verzacht. Als die steun verdwijnt, kunnen beleggers voor onaangename verrassingen komen te staan."

Plus populistische dreigingen

Eser vreest voor 2018 ook de negatieve beleggingsconsequenties van een andere disruptor: populisme. De opkomst hiervan is volgens Eser nauw verbonden met de disruptie in het bedrijfsleven. Ook de lage loongroei en hoge bedrijfswinsten geeft het populisme brandstof.

Ook dit verschijnsel is volgens Eser nog niet voldoende in de koersen verwerkt door de deken die centrale banken over de markten hebben gegooid. De populistische dreigingen zijn volgens Eser niet alleen een Europese aangelegenheid. De wereld is groter dan het verdere verloop van de Brexit, de spanningen rond Catalonië en de Italiaanse verkiezingen.

Er zijn in 2018 bijvoorbeeld ook verkiezingen in grote delen van Latijns-Amerika. "De hoge werkloosheid onder jongeren vormt een vruchtbare bodem voor populisme in de regio, zowel ter linker- als ter rechterzijde," aldus Eser. 

De opkomst van het populisme en het tergdraaien van de ultra-ruime monetaire condities zouden geen probleem zijn als aandelen en obligaties mager gewaardeerd zouden zijn, maar dat is niet het geval. 

naam voor SEO

Omdat Eser, vooral door de heersende vergrijzing, weinig ruimte ziet voor meer economische groei, adviseert hij beleggers heel voorzichtig te zijn. "Als de monetaire steun in 2018 wegvalt, zal menig belegger ruw ontwaken als de risicopremies meer in lijn komen te liggen met de werkelijkheid."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's