Nieuws

Vooral Japan profiteert van groei wereldhandel

Japan profiteert als geen ander van een sterke wereldeconomie. Met Shinzo Abe heeft het ook nog een van de meest succesvolle leiders van dit moment. Alle reden om vol te gaan voor Japanse aandelen.

Vermogensbeheerder Columbia Threadneedle Investments heeft hoge verwachtingen van Japan in 2018. Binnen hun Dynamic Real Return Fund is de weging van Japan verhoogd van favoriet naar sterke favoriet, een stap die het fonds nooit eerder heeft gezet.

Volgens Toby Nangle en Maya Bhandari van Columbia Threadneedle zit het Dynamic fonds al vier jaar overwogen in Japan vooral vanwege het positieve economische beleid van Shinzo Abe en de in 2013 relatief lage koers-winstverhoudingen.

Meer groei, meer inflatie

Dat optimisme is de laatste maanden van 2017 alleen maar groter geworden. De belangrijkste factor daarbij is de wereldeconomie. De algemene visie van Columbia Threadneedle is dat de economische groei sterk zal blijven in 2018. Het enige nadeel daarvan is dat de inflatie verder zal aantrekken.

Bij de portefeuilleverdeling betekent dit dat bedrijven en landen die het meest profiteren van een sterke wereldhandel de voorkeur verdienen. Aandelen hebben de voorkeur boven obligaties vanwege de stijgende inflatie, en omdat de rente nog altijd laag is hebben aandelen ook de voorkeur boven cash.

Animal spirits

Japanse bedrijven zijn volgens Nangle en Bhandari perfect gepositioneerd om te profiteren van een sterke wereldeconomie. Daarnaast drukt premier Abe momenteel op de juiste knoppen.

Zijn Abenomics hebben ervoor gezorgd dat ook de binnenlandse economie aantrekt. De animal spirits zijn ondertussen stevig wakker geschud wat er voor zorgt dat bedrijven met reorganisaties zorgen voor een betere winstgevendheid. En ten slotte zit Abe met zijn overwinning bij de tussentijdse verkiezingen van dit jaar steviger in het zadel waardoor binnenlandse politieke risico’s nihil zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's