Nieuws

December is bijna altijd een goede beursmaand

Data-analyse van Schroders over de afgelopen 30 jaar wijst uit dat aandelenmarkten in december de grootste kans hebben om te stijgen.

Het decembereffect bestaat echt. Data-analyse van Schroders over de afgelopen 30 jaar wijst uit dat aandelenmarkten in december de grootste kans hebben om te stijgen. Die kans bedraagt 79,2%. Voor juni ligt dat percentage het laagste met iets boven de 40%.

naam voor SEO

Wat betreft rendement is december ook de beste maand om te beleggen met een gemiddeld rendement van +2,2%. April staat op een goede tweede plek met een plus van 1,9%. In augustus, de slechtst presterende maand, gaat het rendement gemiddeld met 1,3% omlaag. Schroders baseerde zich op de gemiddelde prestaties van de vier grote indices.

naam voor SEO

Overigens heeft ook Schroders niet het antwoord op de vraag waarom december zo een sterke aandelenmaand is. Zijn beleggers in feeststemming eerder geneigd te kopen dan te verkopen? Of heeft het toch te maken met fondsbeheerders die hun portefeuilles nog even snel herbalanceren voordat de boeken dichtgaan?

Schroders: "Beleggers die gokken op een decembereffect doen dat wel voor eigen risico. Het proberen te timen van de markt is een twijfelachtige strategie. Beleggen is vooral een langetermijnbezigheid en niet iets wat je er even bij doet tijdens de feestdagen in december."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie