Nieuws

Tot ziens Goudlokje

Hoofdeconoom Keith Wade van Schroders ziet een einde komen aan de huidige situatie van hoge economische groei en lage inflatie. De FED en ECB zullen hierdoor meer verkrappen dan de consensus verwacht.

De wereldeconomie groeit op het hoogste tempo sinds 2011 en die opleving verloopt in toenemende mate wereldwijd synchroon. Reden genoeg voor Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, om de wereldwijde groeiverwachtingen voor 2018 naar boven bij te stellen tot 3,2%. Na die piek zakt de groei wel af tot 3% in 2019.

De wereldwijde economische opleving betreft volgens Wade zowel de ontwikkelde als de opkomende economieën. De groeiverwachting voor 2018 voor de Amerikaanse economie is verhoogd van 2% naar 2,5%, voor de eurozone van 2% naar 2,3% en voor Japan van 1,5% naar 1,8% (voorheen 1,5%). De groeiprognose voor opkomende markten is bijgesteld naar 4,9% (was 4,8%).

Stijging inflatie

De grote vraag is en blijft of de robuuste opleving ook de inflatie zal aanjagen, dus om een krapper monetair beleid vraagt. Wade: "Tot nu heeft de versnelling in activiteit nog niet geleid tot een hogere inflatie, maar het is de vraag of het Goudlokje-scenario - waar een hogere groei gepaard gaat met een lage inflatie - wel blijft bestaan"

De inflatieverwachtingen voor 2018 heeft hij in ieder geval naar boven bijgesteld tot 2,3%. Deze stijging hangt samen met hogere olie- en grondstoffenprijzen en een stijging van de producentenprijzen. Wade denkt dat cyclische krachten de inflatie in de VS weer richting de 2% stuwen. "De opleving van de economische activiteit in 2017 steunt een versnelling van de inflatie in 2018." Daarom zal volgens Wade de Goudlokje-omstandigheden wegebben en de wereldeconomie in een situatie terechtkomen van sterkere groei, maar ook hoger dan verwachte inflatie.

Centrale banken trappen extra op rem

Dit betekent dat de centrale banken moeten verkrappen. In de VS voorspelt Wade drie renteverhogingen in 2018 na een rentestap deze maand. De beleidsrente staat eind 2017 op 1,5% en eind 2018 op 2,25% om in 2019 nog een laatste keer verhoogd te worden tot 2,5%.

Ook voor de ECB voorspelt Wade een krapper beleid dan de meeste mensen verwachten. "Groei en inflatie zullen robuust genoeg zijn om het beleid van kwantitatieve verruiming al in september 2018 te beëindigen. In 2019 is dan een eerste renteverhoging in Europa te verwachten."

De Japanse centrale bank staat ook voor een beleidsverandering. De Bank of Japan zal de doelstelling voor de tienjaarsrente verhogen als gevolg van een robuuste economische groei. "Het is een gematigde stap, maar deze zal door de markten wel ervaren worden als een kantelpunt richting een krapper beleid," aldus Wade. 

Lees hier de complecte outlook van Keith Wade.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie