Nieuws
Pensioenfondsen keren terug naar de lange termijn
De jaren van het snelle geld zijn volgens de Europese pensioensector voorbij. De focus moet nu liggen op langetermijnrendement en groei. Wereldwijde kwaliteitsaandelen hebben de voorkeur. Zo blijkt uit een groot onderzoek van Amundi.
De Europese pensioenfondsen bereiden zich voor op een wereld waar deflatie plaatsmaakt voor inflatie en waar de wereldhandel geconfronteerd wordt met steeds meer populistische krachten. Zij doen dat door af te stappen van risicovolle kortetermijnstrategieën en zich meer te richten op defensieve kwaliteitsbedrijven met een voorspelbaar hoog dividend en een sterke marktpositie.
Dit blijkt uit een groot onderzoek van het bureau Create in opdracht van vermogensbeheerder Amundi AM. Bij het onderzoek waren 161 Europese pensioenfondsen betrokken, die samen 1,7 biljoen euro onder beheer hebben.
Schaduw over de economie
Professor Amin Rajan van CREATE-Research vat de onderzoeksresultaten als volgt samen: "De opkomst van populisme werpt een schaduw over de globale economie op een moment dat centrale banken net beginnen met het afbouwen van hun ruime monetaire beleid. Het effect daarvan zijn grote bewegingen in de wereldeconomie, en pensioenfondsen die hun strategie daarop aanpassen door zich te beschermen tegen een correctie en te focussen op groei. Dat houdt in dat langetermijnstrategieën populair zijn en aandelen de voorkeur hebben."

De resultaten
Volgens Create geeft 44% van de ondervraagde pensioenfondsen aan te verwachten dat langetermijnstrategieën belangrijker worden, tegenover slechts 8% die uitgaan van het tegendeel.

Een langetermijnstrategie houdt volgens hun niet alleen de overstap in naar dividendaandelen, maar ook dat er meer aandacht is voor ethische en sociale elementen, de zogenoemde ESG-factoren. 61% van de respondenten zegt de komende 3 jaar een groot deel van de portefeuille ESG-proof te maken.

Een andere element van de langetermijnstrategie is weinig handelen. Meer dan 60% denkt door aandelen langer vast te houden de rendementen kunnen laten stijgen.
De vrees voor trump
Een grote zorg van de Europese pensioensector is het groeiende populisme. Slechts 3% denkt dat populisme positieve uitwerkingen heeft. Vooral Trump wordt gevreesd als aanjager van nationalisme en protectionisme, wat negatieve uitwerkingen kan hebben op de resultaten van bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveranciers over de hele wereld.
Ten slotte gaat een opvallend grote groep pensioenfondsen ervan uit dat de tijden van het goedkope geld ten einde ziijn en dat inflatie terugkeert als handicap voor met name obligatiehouders. In een dergelijk milieu hebben aandelen uiteraard de voorkeur.
Wat moet een professionele belegger kunnen?
