Nieuws

Banken wereldwijd zijn nog groter dan voor de crisis

Post-crisis zijn de too big to fail-banken niet kleiner geworden, nee juist groter.

Kunt u het zich nog herinneren, het rampjaar 2008, toen Lehman Brothers failliet ging en een van de zwaarste crises van de laatste eeuw uitlokte? Te weinig regels, slechte controle en een te lage solvabiliteit van financiële instellingen was toen een van de verklaringen voor de kredietcrisis.

Een andere was dat Lehman Brothers te groot was om failliet te laten gaan. De bank trok de hele wereld mee in haar kielzog. Banken moesten daarom gedwongen worden te krimpen, zo was het algemene idee.

Banken te groot en machtig

Dat gold zelfs in de liberale VS waar Fed-president Ben Bernanke in 2010 zei dat het onredelijk is om het lot van de wereldeconomie in handen te leggen van een relatief kleine groep gigantische financiële instellingen.

Hervormingen zouder er als het aan hem lag op worden gericht de omvang en rijkweidte van financiële instellingen te beperken.

Financieel toezichthouders zouden bovendien meer mogelijkheden moeten krijgen om bepaalde riskante activiteiten te verbieden.

Tien jaar na dato

Tien jaar later kunnen we concluderen dat er aan het front van de regelgeving veel veranderd is. Banken en verzekeraars zijn ook veel beter gefinancierd. Alleen op het punt van too big to fail is er niks gebeurd.

Sterker, financiële instellingen zijn eerder groter dan kleiner geworden. S&P Global Market Intelligence heeft de cijfers op een rijtje gezet.

  • In de Verenigde Staten is J.P. Morgan Chase met een balanstotaal van 2560 miljard dollar bijvoorbeeld twee keer zo groot geworden sinds 2006.
  • Bij Bank of America bedroeg de groei 50%, terwijl Wells Fargo zelfs drie keer over de kop ging met een balanstotaal van nu bijna 2000 miljard.
  • In Europa is het niet veel anders met bijvoorbeeld HSBC dat nu een balanstotaal heeft van 2490 miljard dollar.
  • Om nog maar niet te spreken van Chinese banken zoals de Industrial & Commercial Bank of China die met een balanstotaal van meer dan 3750 miljard de kroon spant.

Mochten er dus ooit een nieuwe kredietcrisis komen, dan is het redden wie zich redden kan. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie