Nieuws

Chinese staatsobligaties bieden weinig waarde

Een dollarlening van de Chinese Staat ging er vorige week in als koek bij beleggers. Toch baart de snel oplopende rente grote zorgen.

De uitgifte van twee miljard dollar aan Chinese staatsobligaties (looptijden vijf en tien jaar) was vorige week elf maal overtekend. Door deze grote belangstelling onder beleggers kwam de premie boven Amerikaanse Treasuries uit op respectievelijk vijftien basispunten en 25 basispunten. Voor Trevor Holder, portfoliomanager vastrentende waarden bij Newton, poor value.

Holder had verwacht dat de premie van deze dollars gedenomineerde lening uit zou komen rond de 50 tot 60 basispunten, wat hij redelijk had gevonden. Vijftien tot 25 basispunten is volgens hem echt te weinig. Het was volgens hem vooral een mooi moment voor de Chinese president Xi Jinping om na het Volkscongres van afgelopen maand zijn macht te tonen.

Rente loopt razendsnel op

De succesvolle emissie doet niks af aan het feit dat de Chinese obligatiemarkt een lastige periode doormaakt, zo meldt Bloomberg. De rente op staatsleningen met de yuan als onderliggende waarde is sterk gestegen sinds centrale bank-voorzitter Zhou Xiaochuan vorige maand zijn zorgen uitte over het hoge kredietniveau.

Xiaochuan gaf bovendien aan dat de sterke wereldeconomie niet aan China voorbijgaat met alle gevolgen van dien voor de inflatie. Xiaochuan heeft nu de lastige taak de inflatie in toom te houden zonder dat de economie terechtkomt in een zogenoemde harde landing.

Beleggers reken er duidelijk op dat de monetaire teugels net als in de Verenigde Staten zullen worden aangehaald. Het effectief rendement op een Chinese tienjarige staatsobligatie (yuans) is daardoor sinds begin oktober opgelopen van 3,6% naar 4%. Begin dit jaar lag het effectief rendement zelfs nog de 3%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie