Nieuws

Gedaalde biotechkoersen vormen prima instapmoment

Biotechaandelen zijn in de afgelopen maand bijna 10% in waarde gedaald. Is dit het begin van een nog grotere koerscorrectie, of juist een goed moment in te stappen?

Mensen die de laatste weken in biotechnologieaandelen hebben belegd waren niet de gelukkigste. De toonaangevende Nasdaq Biotechnologie index is sinds begin oktober met bijna 10% gedaald. Is dit het begin van een grote koerscorrectie van een van de meest populaire sectoren van de voorbije jaren?

Goede kwartaalcijfers hielpen grote bedrijven als Amgen en Biogen niet aan koerswinst. Bedrijven die hun kwartaaltargets niet haalden of zwakke onderzoeksresultaten bekendmaakten werden in oktober genadeloos afgestraft.

Dat overkwam bijvoorbeeld Gelgene, een groot farmabedrijf dat een medicijn tegen de ziekte van Crohn moest terugtrekken.

Overdreven reactie 

Robert St George van Citywire vindt het allemaal een overdreven reactie. Hij voorziet dat het sentiment zich snel weer zal keren ten faveure van biotech als beleggers inzien dat de argumenten, die de afwaardering van biotech verklaren, niet deugen.

Een van die argumenten heeft volgens St George te maken met de dreigementen van Donald Trump aan het adres van farmaciebedrijven die volgens hem “proberen weg te komen met moord” door veel te hoge prijzen te vragen. Een ander vaak gehoord argument is dat de huidige waarderingen te hoog zijn.

Moord

Om met Trump te beginnen. Deze heeft volgens ST George gedurende zijn eerste jaar in ambt al meerdere malen gewaarschuwd dat hij de medicijnenproducenten zou aanpakken voor hun hoge prijzen, maar daarvan is nog niets terechtgekomen.

Sterker, de wetgeving die hij in juni doorvoerde met betrekking tot snellere toelating van medicijnen, waren alleen maar gunstig voor de farmasector, en zorgden in de zomer ook voor een kleine rally.

Over de waarde van biotechnologieaandelen kun je natuurlijk twisten, zegt St George. "Hoe moet je bedrijven waarderen die verlies lijden?" St George vindt dat je ze hetzelfde moet behandelen als technologieaandelen waar dat ook voor geldt.

En die zijn in zijn ogen veel duurder dan biotechaandelen. Zijn advies: nu profiteren van de gedaalde koersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie