Nieuws

Met inflatie komt de volatiliteit terug

De volatiliteit op de beurs is zelden zo laag geweest als nu. Vermogensbeheerder Artemis denkt dat hier snel verandering in komt als de inflatie oploopt en centrale banken wel moeten reageren.

Het beurssentiment heeft volgens vermogensbeheerder Artemis Capital Management veel weg van het jaar voorafgaand aan de grote beurscrash van 1987, toen de S&P 500 in een dag 20% van zijn waarde verloor en de AEX 12% zakte.

In het rapport Volatility and the Alchemy of Risk wijst Artemis erop dat ook toen de economie aantrok, zonder dat er aanvankelijk veel inflatie was. De volatiliteit op de beurs was laag en de bedrijfsschulden waren hoog.

Lange tijd ging dit goed, zelfs toen de inflatie begin 1987 hard opliep, bleven de beurskoersen klimmen. Maar in oktober sloeg de paniek over de inflatie plots toe en viel de bodem onder de markt uit.

Slang

Artemis Capital denkt niet dat een dergelijk scenario zich exact zo zal herhalen, maar dat de volatiliteit ergens de komende twee jaar terugkeert is volgens hen wel zo goed als zeker. En dan volgt er ook een beurscorrectie.

Artemis vergelijkt de beurs met een slang die, door de hitte bedwelmd, zijn eigen staart opeet. In het begin smaakt dat nog lekker, maar op een gegeven moment komt het pijnlijke besef dat hij zijn eigen graf graaft. 

De bedwelmende hitte wordt volgens Artemis nu veroorzaakt door een gevaarlijke mix van lage inflatie, een lange periode van ruim monetair beleid en beleggers die massaal proberen wat extra rendement te verkrijgen met de verkoop van opties (short volatility).

Short volatility

Volgens Artemis gaat het wereldwijd om een short volatility exposure van ongeveer 1500 miljard dollar. Ondertussen lopen ook de bedrijfsschulden hard op en de bedrijfswinsten blijven achter bij de koersen, met als gevolg extreem hoge koers-winstverhoudingen.

Het is een explosieve mix die vroeg of laat knalt. Hogere inflatie is de kanarie in de kolenmijn. Als bedrijven in 2018 en 2019 voor tientallen miljarden aan schulden moeten herfinancieren, kan een hogere inflatie en hogere kapitaalmarktrente de vonk in het kruitvat zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie