Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Rendementen blijven ook op lange termijn laag

Onderzoek van zo'n 35 expected returns-rapporten laat zien dat assetmanagers ook op lange termijn uitgaan van lagere rendementen.

De afgelopen vijf jaar waren de aandelenrendementen allemachtig prachtig, maar hoeveel is er daarbij van toekomstige rendementen afgesnoept?

Om deze vraag te beantwoorden heb ik 35 expected return-rapporten geanalyseerd om een gemiddelde te bepalen en verschillen te duiden. Soms niet eenvoudig, want elk rapport hanteert een andere benadering. Deze indicatoren komen bij de meeste rapporten voor:

  1. Economische groei
  2. Inflatie
  3. Rendement staatsleningen tien jaar
  4. Dividendrendement
  5. Winstgevendheid
  6. Waardering
  7. Aandeleninkoop

Die verschillen in benadering hebben te maken met de beleggingshorizon. Sommige rapporten hebben een horizon van vijf jaar en andere van 20 jaar. Zo ontstaan er verschillen in economische groeiverwachtingen, die alleen verschillend zijn omdat het een andere periode betreft.

De verwachtingen voor de aankomende jaren zijn een gemiddelde van 35 expected return-rapporten

Assetcategorie

Minimum

Maximum

Standaarddeviatie

Consensus Verandering

Wereldwijd

1,9%

8,9%

1,89

5,43

omlaag

Wereldwijd ex-US

2,7%

12,1%

2,00

6,53

onveranderd

VS

-1,8%

9,1%

2,45

5,02

omlaag

Europa

1,5%

15,8%

2,86

6,64

omlaag

UK

4,9%

19,9%

3,95

7,56

omhoog

Japan

2,5%

9,6%

2,11

5,75

omlaag

Azië ex-Japan

5,8%

9,6%

1,34

7,76

omlaag

Emerging Markets

2,9%

23,9%

3,42

8,13

omlaag

Ten opzichte van juli 2017 is te zien dat alle rendementen naar beneden zijn aangepast, met uitzondering van het VK. Maar overduidelijk is te zien dat de rendementen van de afgelopen vijf jaar absoluut niet verwacht worden voor de toekomst.

Kijk ik echter verder, een periode van vijftien jaar, dan valt op dat deze rendementen op Japan na, ook niet worden verwacht. Expected returns worden echter lang niet altijd waarheid.

Relatieve verschillen

Veel institutionele beleggers gebruiken expected returns om hun assetallocatiemodel te voeden. En als in absolute termen het rendement niet zal uitkomen, zijn vaak de relatieve verschillen tussen de verwachtingen van de assetcategorieën wel goed.

Als ik kijk naar de relatieve verschillen, dan kan ik concluderen dat Amerikaanse aandelen het de komende jaren minder zullen gaan doen dan aandelen in Europa, Japan en op emerging markets.

De eensgezindheid onder analisten die zich buigen over toekomstige rendementen is groot, vrijwel allemaal voorspellen ze rendementen in lokale valuta. Valutawinsten en -verliezen zijn dan ook niet meegenomen.

Dit maakt het noodzakelijk om na te denken over hedgen, dan wel om een valutavisie te hebben. Niets is zo frustrerend als een goede analyse, maar een foute uitvoering.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's