Nieuws

Japanse verkiezingen klein risico voor beurs

Japan gaat volgende week naar de stembus om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Er is een kleine kans dat de LDP van premier Abe verliest. In dat geval moeten beleggers dekking zoken.

In Japan staan er verkiezingen van het Lagerhuis op de agenda.  Er is een kleine kans dat de liberale partij LDP van premier Shinzo Abe die verkiezingen verliest. Als dat gebeurt, is dat slecht nieuws voor de beurs.

Het politieke beleid zal in dat geval grotendeels gelijk blijven, maar centralebankpresident Kuroda moet waarschijnlijk het veld ruimen in ruil voor een meer hawkish ingestelde persoon, wat vooral de obligatiemarkt pijn zou doen. Dat stelt Michael Albrecht van J.P. Morgan Asset Management

Albrecht gaat er vooralsnog vanuit dat Abe gewoon wint met een ruime marge, maar mocht dat niet zo zijn dan moeten beleggers dekking zoeken.

Burgemeester Tokio

Kuroda is misschien nog wel meer dan in de VS en Europa de deflatie te lijf gegaan met een extreem ruim monetair beleid. In combinatie met de stimuleringspolitiek van Abe (Abenomics) heeft dat de economie aangejaagd. Als dat ten einde komt dan is dat vooral voor de obligatiemarkt slecht nieuws, maar aandelen kunnen mee omlaag worden gezogen.

De kans dat Abe verliest of wint met slechts een kleine marge, is de laatste weken gegroeid. Dat komt door het opvallend goede optreden van de charismatische burgemeester van Tokio, Yuriko Koike. Zij is in de landelijke politiek een relatief nieuw gezicht en heeft min of meer de oude democratische partij DP overgenomen.

Zij heeft weliswaar aangekondigd het rentebeleid voorlopig ongewijzigd te willen laten, maar Kuroda wil ze vervangen als zijn termijn ten einde is. De verkiezingen zijn op 22 oktober.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie